voeten

Spelen zonder zere voeten is zóveel leuker!

Hoe kan het toch dat jouw kind altijd valt, struikelt of zwikt? Aan zijn ogen mankeert niets, daar heb je al eens naar laten kijken, dus dat kan het niet zijn. Is hij gewoon onhandig of is er toch meer aan de hand? Hij loopt ook niet graag. Als je hem toch hebt kunnen overhalen om samen naar de winkel te wandelen, klaagt hij al snel over zere voeten.

Kindervoeten in de groei

Kinderen zijn volop in de groei. Dat vergt veel van hun lichaam. Neem alleen al hun voeten en benen, die de eerste 8 jaar van hun leven enorm veranderen. Het babyvoetje bevat veel vetweefsel om de botstructuren, die tot dan toe nog uit kraakbeen bestaan, te beschermen. Omdat ook de spieren in de kindervoet nog niet sterk genoeg zijn om de voetbogen in stand te houden, hebben baby’s en heel jonge kinderen platvoeten.

De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en benen en naar de beweeglijkheid van de gewrichten

Benen

Hun beentjes staan aanvankelijk in de O-stand, maar naarmate ze ouder worden en meer gaan lopen, veranderen de platvoetjes en nemen de benen een X-stand aan. Wanneer ze 6 à 8 jaar oud zijn, is de stand van voeten en benen over het algemeen normaal.

Afwijkende stand

Bij niet ieder kind verloopt deze ontwikkeling probleemloos. Soms ontstaat er een afwijkende stand van voeten of tenen, of valt, struikelt of zwikt het kind vaak. Of je kind heeft op zijn 7e nog steeds platvoeten. In dat geval is het zinvol om eens een bezoek aan de podotherapeut te brengen. De podotherapeut kijkt naar de stand van de voeten en benen en naar de beweeglijkheid van de gewrichten. Hoe loopt je kind en waar komen de pijnklachten vandaan? Aan de hand van deze informatie én eventueel aanvullend onderzoek zoals echografie, drukmeting of een 3D-scan kan er een steunzooltje op maat worden gemaakt. In combinatie met de juiste spierversterkende oefeningen is na een aantal weken vaak al een verbetering merkbaar.

Wist je dat…

… als je kind steunzolen krijgt, hij hier niet automatisch zijn hele leven aan vastzit?

Voetentip!

Niet alleen voetklachten kunnen met een steunzooltje worden opgelost. Ook knie-, heup- of rugklachten kunnen veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voet.

Op je voetstuk

Voetstuk Podotherapie is een praktijk in podotherapie, met vestigingen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. De praktijk behandelt kinderen en volwassenen met klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug, en maakt gebruik van moderne apparatuur, zoals voor 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Afhankelijk van je klachten wordt een behandelplan opgesteld.

Datum: 28 mei 2019