zweetvoeten

Vaarwel zweetvoeten, hallo voetverzorging!

Nu het najaar is, stop jij je voeten weer in dikke sokken en dichte, warme schoenen. Hartstikke goed natuurlijk, je wilt immers geen kou leiden. Maar wist je dat warm schoeisel ook een broedplaats voor bacteriën is? En dat betekent: een grote kans op zweetvoeten. Bah! Is daar niet iets aan te doen?

Zweetvoeten

Die onaangename lucht in je schoenen is te wijten aan de bacteriën. Op de één of andere manier voelen zij zich heel prettig in een warm en vochtig milieu. Sterker nog, zij hebben dit klimaat nodig om zich voor te planten. Levende bacteriën an sich vormen geen probleem. Pas als zij afsterven, is er kans op nare geurtjes.

Bedankt, bacterie (maar niet heus)

Naast een onaangename geur in je schoenen, zorgt een overmatige zweetproductie van je voeten voor nog meer nare kwaaltjes. Je voeten kunnen namelijk op sommige momenten erg warm en branderig aanvoelen. Op koude winterdagen is juist het tegenovergestelde aan de hand: dan zullen ze erg koud worden. Daarnaast kunnen je voeten er bleekjes en week uitzien. En om het allemaal nóg fijner te maken (not), heb je met zweetvoeten ook nog eens een grote kans op huidafwijkingen als schimmel, ingegroeide nagels en likdoorns.

Oorzaken

Niet in elk schoeisel zal je zweetvoeten opleveren. De meest voorkomende oorzaken zijn namelijk:

  • Slecht ademend schoeisel en dito sokken. Meestal zijn dit schoenen en sokken die gemaakt zijn van synthetisch materiaal. Leer ademt meestal meer.
  • Het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde sokken en schoenen.
  • Een gebrekkige persoonlijke hygiëne.

Vervelend voor iedereen

Heb jij vaak last van zweetvoeten? Dat is dan niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor je sociale omgeving. Jij trekt liever je schoenen niet uit in de kleedkamer op de sportclub, tijdens een afspraak met de schoonheidsspecialiste of de fysio, of tijdens die leuke (bowling)date. In je eigen slaapkamer eigenlijk liever ook niet. En zo kun je natuurlijk nog wel even doorgaan.

Je voeten wegstoppen in warme, dichte schoenen is niet altijd fijn voor je voeten

Maar accepteren?

Geef toe, het voorgaande klonk allemaal niet zo sexy. Of zelfs helemaal niet. Echt niet dat jij die zweetvoeten maar moet accepteren. Met de volgende tips van medisch pedicure Fleur Wagenaar heb jij straks weer frisse voetjes!

Tip 1. Dry & Clean

Fleur: ‘Het állerbelangrijkste om zweetvoeten tegen te gaan, is ervoor zorgen dat je voeten droog en schoon zijn. Niet alleen goed wassen dus (met lauwwarm water), maar ook goed afdrogen. Na het drogen kun je je voeten behandelen met een verzorgend middel. De HFL Dermo Dry is een hele fijne crème tegen zweetvoeten en nare geurtjes. Overtollig vet wordt opgepakt en nare geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. En je poriën, die kunnen gewoon nog blijven ademen.’

Tip 2 Keep breathing

‘Draag luchtige, ademende schoenen. Ook is het een goed om elke dag of zelfs meerdere keren per dag te wisselen van je sokken en schoenen. Tip: draag sokken van katoen. Om een eenmaal aanwezige zweetlucht te voorkomen of te bestrijden, kun je vervolgens de Magic Deo gebruiken, een verzorgende deodorant voor je voeten die een zweetlucht op magische wijze doet verdwijnen. Doordat de deo een filmlaagje achterlaat, blijft het effect nog lang merkbaar!’

Tip 3 Happiness is… a footbath!

‘Eén of twee keer in de week een voetenbad is misschien wel ouderwets, maar helemaal geen slecht idee! Giet een tob vol met lauwwarm water en doe hier wat druppels bij van de HFL verzorgende en verfrissende voetenbadgel. Even poedelen en je voeten zijn weer helemaal fris!’

Tip 4 Clean up

‘Natuurlijk is er niets leukers dan een nieuw paar schoenen, maar je hoeft echt niet al je schoenen weg te gooien die worden bedwelmd door een zweetgeur. Met de Clean & Green UV-ozon schoenenreiniger worden alle bacteriën, schimmels en virussen op gemakkelijke wijze vernietigd, waardoor je schoenen schoon worden en er een frisse lucht terugkeert. Omdat de reiniger zichzelf schoonhoudt, is hij te gebruiken voor ál je schoenen.

Datum: 19 oktober 2018