klompjes

Van klompjes tot lekkere stappers….

Voordat Wilja Happé 30 jaar geleden naar Californië emigreerde, woonde zij in de Zuidoostbeemster. Zij is daar nog vaak voor familie- en vriendenbezoek en gebruikt steunzolen van Voetcorrect / Podozorg Beemster. Inmiddels dragen ook haar kinderen en andere familieleden de steunzolen van Voetcorrect.

Gele klompjes

Eén van de eerste spullen die uit de emigratie-dozen kwamen, waren gele klompjes. Mijn gele klompjes. Een klein maatje. Ik zal ze gedragen hebben toen ik een jaar of 3, 4 was, toen het nog gewoon was dat je met je klompen naar de speeltuin op de hoek van de straat liep, of op dinsdag achterop op de bagagedrager bij mama’s fiets naar de markt ging. En naarmate ik ouder werd, ging het van klompjes naar ‘degelijke stappers’, uit die degelijke schoenenwinkel in de stad.

Sneakers

Rond mijn 16de jaar kwamen de ‘kleppers’. Die kleppers kwamen vaak tussen de spaken van de fiets als je bij je vriendin achterop zat. Pas later kwam het ‘modeschoeisel’: een wat goedkopere keuze bij de schoenenreuzen en gekocht in de wat modernere schoenenwinkels in de hoofdstad. Dit was de introductie van de ‘gym-style’ schoenen: de sneakers en de basketbalschoenen. In die tijd besloot ik om te emigreren en reisden mijn kleine gele klompjes dus mee over die grote oceaan.

Steunzool

Nu zijn we inmiddels 30 jaar verder. Ik ben ouder en mijn voeten zijn dat dus ook. Veranderingen in gewicht, veranderingen in hormonen en een stressvol bestaan als moeder, grootmoeder, boerin en zakenvrouw zorgden er helaas voor dat mijn voeten meer steun nodig hadden. En ja, wat doe je dan: je probeert deze steunzool eens, en dan die andere, bijna elk fabrikaat dat je in de winkel en online ziet. Maar helaas: niets hielp om van die pijn af te komen.

Ik ben ouder en mijn voeten zijn dat dus ook

Met de hand gemaakt

Totdat ik, via mijn ‘bestie’ die nog steeds in de Noordbeemster woont, een afspraak maakte met Anja. Of, zoals ze in mijn contactenlijst van WhatsApp staat: ‘Anja-Voeten’. Tijdens een van mijn bezoeken aan de Beemster had ik het geluk om bij Anja op de glazen platen te mogen staan. Vol vakkunde en met veel enthousiasme werden mijn voeten, benen, heupen en onderrug gemeten: de hele stand van zaken dus! Met als resultaat: prachtige insoles (steunzolen). Met de hand gemaakt door Anja in haar eigen praktijk op de Hobrederweg in de Beemster.

Leuke schoenen en sandalen

Anja geeft je advies, zoekt samen met jou de beste oplossing voor een goede ondersteuning voor je voet(en), en heeft daarnaast ook nog een inventory van leuke schoenen en sandalen waar je nieuwe steunzolen (insoles) prachtig in passen. Maar je kan ook natuurlijk je eigen schoenen meenemen.

4 paar

Inmiddels ben ik 4 paar insoles rijker: voor mijn sandalen, mijn leuke stappers, mijn werkschoenen voor op de farm in Californië. Nee, helaas, geen nieuwe gele klompen. Die zijn gewoon niet handig hier. Maar die kleine gele klompjes staan bij de voordeur te pronken.

Op goede voet

Register podoloog Anja Mehagnoul belicht iedere keer een onderwerp met betrekking tot voet- en houdingsklachten. Deze keer de ervaring van een klant.

Datum: 17 december 2018