voetklachten

Voorkom voetklachten deze zomer

In de zomer lekker op je sandalen of slippers lopen en er dan na de vakantie achterkomen dat je toch wel heel vervelende voetklachten hebt opgelopen?

Voetklachten

De zomer leent zich goed voor het dragen van modieuze slippers en sandaaltjes. Je wilt er toch ook wel leuk uitzien als je flaneert aan het strand… Maar ja, het kan zijn dat je dat na de zomerperiode moet bekopen met voetklachten. Meestal denken we dat deze klachten wel vanzelf weer overgaan als we betere schoenen gaan dragen. En naar de winterperiode toe zijn de schoenen vaak al wat steviger, dus geen probleem, zou je zeggen.

Leuke espadrilles

Niks is minder waar helaas. Je kunt verschillende klachten oplopen door het gebruik van slappe, niet goed omsluitende schoenen zonder steun. Denk bijvoorbeeld maar eens aan die vervelende stekende pijn in de voorvoet die uitstraalt richting de tenen. Alsof er met een naald in geprikt wordt. Of de pijn onder de voetholte als je ’s morgens opstaat. Of die grote teen die scheef gaat staan. Allemaal klachten die vaker bij vrouwen voorkomen dan bij mannen. Deels omdat mannen anders gebouwd zijn, deels omdat ze niet van die leuke espadrilles dragen. Om over hoge hakken nog maar te zwijgen…

Een hoop ellende

Al deze klachten kunnen er gewoon binnen een dag zitten. Helaas zijn ze niet binnen een dag weer weg. Als je eenmaal spierproblemen of zenuwklachten hebt, duurt het vaak minstens zes maanden om ze weer weg te krijgen. Het herstelproces van deze structuren duurt nou eenmaal zo lang. En om dan nog zes maanden met klachten door te lopen, is dan ook niet prettig. Het meest vervelende is zelfs dat, als je pijn ervaart, je anders gaat lopen om deze klachten te ontzien. En anders lopen leidt weer tot nieuwe klachten ergens anders in het lichaam. Zoals je merkt is die ene klacht die je met die lekker modieuze schoenen hebt opgelopen dus zelfs vaak het begin van een hoop ellende.

Het meest vervelende is zelfs dat je anders gaat lopen om deze klachten te ontzien

Klacht verminderen

Een podotherapeut kan je helpen om de klacht die je hebt te verminderen door de aangedane structuur te ontlasten. En als je daar geen last meer van hebt, hoef je dus ook niet anders te gaan lopen. Vaak zijn deze oplossingen door de podotherapeut dan tijdelijk. Zonder afwijkende voetstand of houding hoef je dus echt niet de rest van je leven op zolen te blijven lopen.

Op maat gemaakte slippers

Mocht je nou wel zo’n afwijkende voetstand of houding hebben en je hebt wel steunzolen nodig voor de langere duur, dan bieden veel podotherapeuten tegenwoordig de mogelijkheid om op maat gemaakte slippers of sandalen te maken. Dit zijn door jezelf samengestelde modellen, kleuren en patronen waarin een op maat gemaakt voetbed zit. Dit voetbed kan dan gelijk zijn aan de steunzool die je al draagt. Zo kun je toch modieus de zomer door, met je zelfgemaakte slippers. Lekker comfortabel, maar toch leuk flaneren aan de boulevard!”

Datum: 22 juni 2018