zere-voeten

Zere voeten? Doe er wat aan!

Wie mooi wil gaan, moet pijn doorstaan. Dit welbekende spreekwoord is niet zelden van toepassing op onze schoenen. Die mooie pump zit natuurlijk niet zo lekker als je comfortabele gympen of wandelschoenen. Maar ja, díé trek je natuurlijk niet aan onder je nette, zakelijke kleding of je chique jurk. Het oog wil immers ook wat!

Zere voeten

Wanneer jij dagelijks op hakken loopt, kan het best zijn dat je nergens last van hebt. Nu nog niet althans, je bent er immers helemaal aan gewend, maar in de toekomst mogelijk wel. De stand waarin jij je voet dagelijks dwingt, is namelijk niet natuurlijk. Er komt veel druk op de voorvoet en dat gaat op den duur klachten opleveren.

Voorvoetklachten

‘Het gros van onze patiënten zijn vrouwen van middelbare leeftijd die pijnklachten hebben aan hun voorvoet’, vertelt podotherapeut Ferdinand Rittersma. ‘Vrijwel al die klachten zijn schoengerelateerd. Vanwege hun beroep moesten ze schoenen met hakken dragen of ze droegen ze gewoon omdat ze dat mooi vonden. Het grote nadeel van pumps en instappers is dat ze klemmen in de voorvoet. Dit kan voor vervormde voeten en pijnlijke gewrichtjes onder de voorvoet, net naast de grote teen, zorgen. Wij zien hier zelfs vrouwen die daardoor amper nog kunnen lopen.’

De podotherapeut helpt je om je klachten te verlichten

Gunstige prognose

Gelukkig kan er in de meeste gevallen wel iets aan worden gedaan en is de prognose gunstig. ‘Meestal adviseren wij een drukverlagende zool’, licht Ferdinand toe. ‘Zo’n voorvoetklacht is meestal een geval van overbelasting, die door rust, goede schoenen, een drukverlagende zool en rekoefeningen voor de kuiten goed kan worden opgelost. Zorg dat je, ook wanneer je weer klachtenvrij bent, goede schoenen draagt. En wil je toch af en toe die pump aan? Geen probleem, maar beperk het tot momenten dat het echt moet, en draag daarna weer schoenen, het liefst met veter, waarin je voet steun heeft en vrij kan bewegen.’

Tip van Ferdinand

Let er bij de aanschaf van nieuwe schoenen op dat ze een stevige hielkuip hebben, het buigpunt van de zool net onder de bal van de voet ligt en de schoen mooi om de voet past. Dat laatste bereik je het beste met een veterschoen.

Wist je dat…

… de meeste mensen gemiddeld 6000 stappen per dag zetten? Zere voeten kun je daar dan echt niet bij gebruiken!

Op je voetstuk

Voetstuk Podotherapie is een praktijk in podotherapie, met vestigingen in Groningen, Stadskanaal, Assen en Ureterp. De praktijk behandelt kinderen en volwassenen met klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug, en maakt gebruik van moderne apparatuur, zoals voor 3D-scans, drukmeting, bewegingsanalyse en op maat gemaakte inlegzolen die 100% passen bij de stand van je voeten. Afhankelijk van je klachten wordt een behandelplan opgesteld.

Datum: 13 november 2019