voetverzorging

De juiste voetverzorging voor de feestdagen

In de winterperiode zitten je voeten dikwijls weggestopt in warme sokken en stevige schoenen. Je besteedt er wellicht wat minder aandacht aan, want er is toch niemand die ze ziet. Toch is het goed om ze goed te blijven verzorgen om ze gezond te houden. Gezond en mooi! Je moet er toch niet aan denken dat er, bij het aantrekken van je feestpanty voor bij je kerstoutfit, meteen een ladder inschiet door jouw ruwe voeten met eeltkloven of ingescheurde kalknagel? Of dat je die mooie pumps niet aankunt vanwege die vervelende likdoorns!

Voorkom vervelende aandoeningen

Door verkeerd schoeisel kunnen jouw voeten niet altijd evengoed ademen en loop je kans op zweetvoeten. Schimmels voelen zich helemaal thuis in een warme en vochtige omgeving. Daar worden ze namelijk erg blij van! Je stevige winterschoenen kunnen drukplekjes op je voeten veroorzaken met als gevolg (overmatige) eeltgroei en mogelijk zelfs likdoorns. Je ziet het: zelfs gezonde voeten hebben aandacht nodig om gezond te blijven!

Voetverzorging

Eigenlijk zou iedereen zichzelf regelmatig moeten laten verwennen met een professionele voetverzorging. Daar hoef je helemaal geen probleemvoeten of -nagels voor te hebben. Integendeel: met de juiste voetverzorging kun je veel problemen juist voorkomen!

Alle bijzonderheden in kaart gebracht

Bij een bezoek aan de voetzorgspecialist worden je voeten goed verzorgd en mooi gemaakt. ‘Ik begin altijd met het afnemen van een anamnese’, legt Fleur Wagenaar van Medische Voetzorg Den Bosch uit. Hierin noteer ik je persoonlijke gegevens, mogelijke problemen aan je voeten en eventueel ziektes die van belang zijn bij de behandeling. Ik kijk goed naar je voeten en mogelijke aandoeningen die ik tegenkom, teken ik in op een behandelkaart.’

Bij een bezoek aan de voetzorgspecialist worden je voeten goed verzorgd en mooi gemaakt

Waaruit bestaat een behandeling?

Nadat Fleur alles in kaart heeft gebracht, begint ze met de behandeling. Dit gebeurt vakkundig, hygiënisch en pijnloos. De behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:

 • desinfectie van de voet
 • nagels knippen
 • eventueel verdikte nagels dunner maken
 • nagels polijsten
 • nagelomgeving schoonmaken
 • ingroeiende nagels behandelen (mogelijk)
 • eelt verwijderen (mogelijk)
 • likdoorns verwijderen (mogelijk)
 • desinfectie van de voet
 • eventueel drukvrij leggen van nagel of plek waar de likdoorn zat
 • korte massage

Gebruik de juiste voetcrème

Om je voeten mooi en gezond te houden na een bezoek aan de voetzorgspecialist, is het belangrijk om ze ook thuis dagelijks goed te verzorgen. Dagelijks wassen, het liefst zonder zeep, en goed afdrogen, ook tussen de tenen, is heel belangrijk. Ook schone sokken, het liefst van wol of katoen, en leren schoenen dragen bij aan een gezond klimaat voor je voet. Wissel regelmatig van schoenen. Voor de finishing touch kun je gebruikmaken van de juiste voetcrème. Jouw voetzorgspecialist kent je voeten en weet precies wat ze nodig hebben. Vraag haar om advies.

Voetentips!

Elke maand geeft Fleur een tip of advies met betrekking tot je voeten. Dit keer is er aandacht voor eelt. Fleur: ‘Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Het is als het ware een natuurlijke beschermlaag. Als die beschermlaag echter te dik wordt, veroorzaakt het pijn bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Vaak is verkeerd schoeisel de boosdoener. Ze zijn te klein, te nauw of te wijd. Goed passende schoenen zijn dan ook heel belangrijk. Ik kan overtollig eelt en likdoorns eenvoudig verwijderen, maar ook de oorzaak ervan bepalen en eventueel preventieve maatregelen adviseren. Na zo’n behandeling loop jij weer op wolkjes.’

Datum: 12 november 2018