carrièreswitch

‘Die carrièreswitch was mijn beste beslissing ooit’

Els (42) had nooit een carrièreswitch overwogen, maar na het faillissement van het IT-bedrijf waar ze als leidinggevende van haar afdeling werkte, was er veel veranderd. Er volgde een doorstart. De multinational die de vestiging mét haar werknemers had overgenomen zorgde voor veel veranderingen. Gelukkig vielen er geen ontslagen, maar de sfeer was niet te vergelijken met voorheen. De nieuwe bedrijfsleider, afkomstig uit het moederbedrijf, regeerde met strakke hand. Autoritair. Onpersoonlijk. Geen ruimte voor overleg. En daar werd Els niet gelukkig van.

Tijd voor een carrièreswitch

Ze kwam dan ook al snel tot de conclusie dat het tijd was om ander werk te zoeken. Els: ‘Misschien was dit ook wel hét moment om heel iets anders te gaan doen. Een carrièreswitch. Alleen had ik nog geen idee wat dat dan zou moeten zijn. Daarom heb ik contact gezocht met Jolande van Driel van Coach House.’

TMA-test

Alhoewel Els zich haar hele werkzame leven met software en programmeren had beziggehouden, had ze ook heel andere interesses. Ik heb haar diverse testen afgenomen, waaronder de TMA-talenten analyse. ‘TMA’ staat voor ‘talent management analyse’ en is een prachtige tool om iemands talenten en drijfveren in kaart te brengen. Hierdoor kreeg ik inzicht in Els’ talenten en waarvan ze energie kreeg. Ook stelde het me in staat om haar competenties te meten bij bepaalde functies of rollen die konden zorgen voor een stukje professionele ontwikkeling.

Surrogaatmoeder

Els, die zelf geen kinderen heeft, speelde al zo’n acht jaar een belangrijke rol in het gezin van haar broer. Hij broer was namelijk weduwnaar geworden vlak na de geboorte van zijn jongste zoon, een jongetje met het syndroom van Down. Zijn twee jaar oudere zusje was inmiddels al redelijk zelfstandig, maar de jongste had nog wel veel zorg en begeleiding nodig. Els stond in haar vrije tijd dan ook veel en vaak voor haar neefje klaar. Die twee hadden een fantastische klik. Ze was bijna als een moeder voor hem en zijn zus. Els had altijd al een zwak voor kinderen met een verstandelijke beperking gehad. Ze had na de middelbare school zelfs een opleiding in die richting overwogen, maar uiteindelijk was de keuze toch op de ICT gevallen.

Werken voelt voor mij nu bijna als een feestje

Talenten en competenties

Els’ ogen begonnen iedere keer te stralen wanneer ze vol liefde over haar neefje vertelde. Ik zag dat haar hart daar lag. Dat ze er energie van kreeg. Maar daarnaast zag ik ook het gemak waarmee ze op haar werk moeilijke vraagstukken analyseerde en organiseerde. En dat ze goed functioneerde in een managementfunctie had ze bij het ICT-bedrijf wel bewezen. Alsof het zo moest zijn kwam juist in die tijd de baan van locatiemanager op het dagverblijf van haar neefje vrij. Dit was een prachtige kans en alhoewel Els’ vooropleiding niet overeenkwam met wat er in de vacature gevraagd werd, wist ik zeker dat ze wel de talenten had om dit te kunnen.

Werken is een feestje

Els: ‘Als Jolande me niet dat zetje had gegeven, was het nooit in me opgekomen om te solliciteren op deze baan. Maar omdat ze mij op het kinderdagverblijf vanwege mijn neefje al redelijk goed kenden, wilden ze me toch een kans geven en heb ik de baan uiteindelijk gekregen. Ik werk er inmiddels vier maanden. Werken voelt voor mij bijna als een feestje. Natuurlijk heb ik mijn bestuurlijke taken, maar ik ben ook elke dag wel even bij de kinderen te vinden. Als ik nu terugdenk aan mijn vorige werk ben ik bijna blij dat ik het daar uiteindelijk niet meer naar mijn zin had. Anders had ik immers nooit een carrièreswitch overwogen. Maar wat heeft dát goed uitgepakt!’

Professionele ontwikkeling

Twijfel jij ook of je huidige baan nog wel bij je past of zou je heel iets anders willen gaan doen, maar kun je daar nog niet goed vorm aan geven? Neem dan eens contact op met mij voor dat stukje professionele ontwikkeling, zodat je een weloverwogen carrièreswitch kunt maken.

Datum: 02 mei 2023