Nieuwe-baan

’Moest nieuwe baan zoeken na baanverlies’

Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele. Ergens weet je wel dat het nodig is, om je daarna weer blij te voelen. Maar hoe maak je die volgende stap en kom je erachter wat je dan wél wil doen? Met deze vragen kreeg Joanne (44) te maken.

Niet op mijn plek

Achteraf kon Joanne heel goed uitleggen hoe je erachter komt of je ergens wel of niet op je plek zit. Bij haar begon het met een lichte tegenzin om naar haar werk te gaan. Ze werkte als manager in een groot bedrijf, maar steeds vaker had ze op zondagavond een somber gevoel omdat de week weer voor de deur stond. Weer een week overleggen, plannen, mails beantwoorden. Het interesseerde haar allemaal niet meer zo.

Overbelasting

Die lichte tegenzin werd steeds erger, en uiteindelijk begon Joanne dagelijks met een steen in haar maag aan de werkdag. Dat was vervelend, maar zorgde ook voor overbelasting. Ze voelde zich continu vermoeid, chagrijnig, overprikkeld en gestrest. Ze merkte ook dat ze niet altijd even leuk reageerde op collega’s en haar gezin.

Slaat de verveling toe?

Zit je niet op je plek omdat je werk juist te weinig uitdaging biedt? Dan is een bore-out soms het geval. Het duurt maanden en zelfs soms jaren voordat je je (letterlijk) kapot verveelt. Je bent je er niet altijd van bewust, al gaan je zelfvertrouwen en geluksgevoel er wel door achteruit. Door de verveling voel je je moe en je krijgt uiteindelijk niks meer gedaan. Je krijgt niet genoeg prikkels die zorgen dat je je grenzen wil verleggen. Extreme verveling kan ook een teken zijn dat je niet op je plek zit.

Tijd voor coaching

Op een bepaald moment wist Joanne dat het niet overging, en dat het niet goed zat. Na een gesprek met haar leidinggevende besloten ze samen haar contract niet te verlengen. Ondanks haar onvrede op haar werk, was dit toch een schok. Zodoende kwam Joanne bij mij terecht. Na het verliezen van een baan, kan het zijn dat je weet dat je een andere richting op wilt en moet, zoals Joanne. Maar hoe doe je dat?

Joanne verloor haar baan en moest op zoek naar iets nieuws

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Het verliezen van een baan zorgt vaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen, ontevredenheid, onrust of problemen in de relatiesfeer. In een proces als het verliezen van een baan, lopen veel mensen vast in vragen zoals:
Heb ik het wel goed gedaan?
Ben ik nog wel goed genoeg?
Wat had ik beter kunnen doen?
Persoonlijke ontwikkeling is daarom onderdeel van de oplossing. Een coach helpt je om uit die spiraal te komen en de zaak vanaf een afstand te bekijken.

Loopbaancoaching

Daarnaast kan loopbaancoaching worden ingezet, dat is meer toegespitst op het vinden van geschikt werk dat past bij je interesses en talenten. Hierbij kijken we waar jouw unieke kwaliteiten zitten, wat er bij je past en waar je geschikt werk vindt. Oftewel wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Vervolgens krijg je hulp met een passend cv, LinkedIn-profiel en een hoe je naar passende vacatures zoekt.

Nieuwe kansen

Joanne zat ook vast in vragen waar ze in haar eentje geen antwoord op kon vinden. Ze had het gevoel niet goed te presteren, maar ook niet te weten wat ze wel kon of wilde. Samen zijn we bij het begin begonnen, bij het zoeken naar waar Joanne intrinsiek voor gemotiveerd was. Uiteindelijk bleek dat het onderwijs haar altijd al had geïnteresseerd, maar ze de switch niet goed durfde te maken. Door samen met haar aan de slag te gaan met haar vaardigheden, uitdagingen en mogelijkheden, heeft Joanne de stap gewaagd. Inmiddels is ze met veel plezier aan de slag in een leer-werktraject!

Over Marianne Kremer Coaching

Er zijn veel mensen zoals Joanne. Mensen die iets anders zouden willen doen dan ze nu doen, of die om andere redenen vastlopen in werk. Graag help ik hen daarbij. Kamp jij ook met loopbaan- of persoonlijke vraagstukken? Neem gerust contact op als je ondersteuning kunt gebruiken bij burn-out of bore-out, solliciteren, persoonlijke ontwikkeling en imago.

 

Datum: 04 augustus 2022