vastlopen-in-werk

Vastlopen op werk: tijd voor verandering!

Vastlopen op werk kan de beste gebeuren. Logisch, je maakt ontwikkeling door, en als je al jaren hetzelfde werk doet, kunnen de werkzaamheden niet meer aansluiten op je interesses. Maar hoe ga je vanaf dat punt verder? Wanneer je ergens vastgeroest zit, is het lastig loskomen. Bij Coachingspraktijk Petra Verweij denk ik graag met je mee.

Totaal niet gemotiveerd

Hoe vaak check je je mail op een dag? En loop je maar weer naar de koffieautomaat voor nog een bakje? Het lukt je maar niet om geconcentreerd te blijven zitten doorwerken. De oorzaak? Een totaal gebrek aan motivatie. Begrijpelijk wanneer je in een baan vastzit die niet meer bij je past. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Je bent je baan ontgroeid
  • Er is te veel of te weinig werkdruk
  • Je krijgt weinig of geen waardering en feedback
  • Je voelt je niet betrokken bij je baan of collega’s
  • De arbeidsomstandigheden zijn niet goed

Probleem vaststellen en aankaarten

Het is ontzettend vervelend om vast te lopen in je carrière. Per slot van rekening brengen we een groot deel van ons leven werkend door. Het is dan belangrijk dat we daar plezier bij ervaren. Een eerste oplossing bij vastlopen is het probleem te signaleren en aan te kaarten bij je leidinggevende. Pas als je iets benoemt, kan er ook iets aan gedaan worden. Dat is misschien een beetje spannend, maar er komen vaak mooie, vruchtbare gesprekken uit voort. Uiteindelijk wil jouw werkgever ook het liefst blije werknemers!

Het is belangrijk om werkplezier te ervaren

Inspanning versus inspiratie

Ten tweede is het zinvol de balans van inspanning en ontspanning te evalueren. Om je werk interessant te houden en te vernieuwen, heb je ook tijd nodig om geïnspireerd te raken. Arbeidsdeskundigen stellen dat, om het werk leuk te houden, je 90% van de tijd inspant en 10% van je tijd gebruikt om te ontspannen of inspiratie op te doen. Deze verdeling zorgt voor een gezonde cyclus waarbij je genoeg tijd hebt voor je werkzaamheden én kunt nadenken over vernieuwingen.

In een andere hoek gaan zitten

‘Ik voel me in een hoek gezet en weet niet hoe ik daaruit moet komen’. Misschien is het tijd om zelf heft in eigen hand te nemen en in een andere hoek te gaan zitten. Wat wil jij? Waar word je gelukkig van? Welke vaardigheden kun je goed en welke wil je graag gaan ontwikkelen? Niemand dwingt je te blijven zitten waar je zit. Als jij toe bent aan een nieuwe, frisse wind, is het helpend met een coach te praten. Die kan meedenken over de te nemen stappen.

Verheldering na vastlopen op werk

Ben jij toe aan een carrièreswitch? Of ben je wel blij bij je werkgever, maar zit je vast in een functie en weet je niet hoe je verder moet? Vaak is verheldering van jouw wensen een belangrijke eerste stap. Daar help ik je graag bij. Het doel van de begeleiding is het hervinden van plezier. Want dat leidt tot leukere opdrachten en meer motivatie. Neem gerust contact op.

Datum: 27 januari 2023