
’Ik verloor mijn baan en moest uitvinden wat ik wilde doen’
Verlies je ineens je baan doordat je leidinggevende je contract niet heeft verlengd? Of is samen besloten dat je er beter mee kunt stoppen? Ergens weet je ook wel dat je niet op je plek zat. Toch is het dan vaak lastig om verder te kijken, omdat je niet wil breken met het comfortabele. Ergens weet je wel dat het nodig is, om je daarna weer blij te voelen. Maar hoe maak je die volgende stap en kom je erachter wat je dan wél wil doen? Met deze vragen kreeg Joanne (44) te maken.
Niet op mijn plek
Achteraf kon Joanne heel goed uitleggen hoe je erachter komt of je ergens wel of niet op je plek zit. Bij haar begon het met een lichte tegenzin om naar haar werk te gaan. Ze werkte als manager in een groot bedrijf, maar steeds vaker had ze op zondagavond een somber gevoel omdat de week weer voor de deur stond. Weer een week overleggen, plannen, mails beantwoorden. Het interesseerde haar allemaal niet meer zo.
Overbelasting
Die lichte tegenzin werd steeds erger, en uiteindelijk begon Joanne dagelijks met een steen in haar maag aan de werkdag. Dat was vervelend, maar zorgde ook voor overbelasting. Ze voelde zich continu vermoeid, chagrijnig, overprikkeld en gestrest. Ze merkte ook dat ze niet altijd even leuk reageerde op collega’s en haar gezin.
Slaat de verveling toe?
Zit je niet op je plek omdat je werk juist te weinig uitdaging biedt? Dan is een bore-out soms het geval. Het duurt maanden en zelfs soms jaren voordat je je (letterlijk) kapot verveelt. Je bent je er niet altijd van bewust, al gaan je zelfvertrouwen en geluksgevoel er wel door achteruit. Door de verveling voel je je moe en je krijgt uiteindelijk niks meer gedaan. Je krijgt niet genoeg prikkels die zorgen dat je je grenzen wil verleggen. Extreme verveling kan ook een teken zijn dat je niet op je plek zit.
Tijd voor coaching
Op een bepaald moment wist Joanne dat het niet overging, en dat het niet goed zat. Na een gesprek met haar leidinggevende besloten ze samen haar contract niet te verlengen. Ondanks haar onvrede op haar werk, was dit toch een schok. Zodoende kwam Joanne bij mij terecht. Na het verliezen van een baan, kan het zijn dat je weet dat je een andere richting op wilt en moet, zoals Joanne. Maar hoe doe je dat?
Joanne verloor haar baan en moest op zoek naar iets nieuws
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
Het verliezen van een baan zorgt vaak voor een gebrek aan zelfvertrouwen, ontevredenheid, onrust of problemen in de relatiesfeer. In een proces als het verliezen van een baan, lopen veel mensen vast in vragen zoals:
Heb ik het wel goed gedaan?
Ben ik nog wel goed genoeg?
Wat had ik beter kunnen doen?
Persoonlijke ontwikkeling is daarom onderdeel van de oplossing. Een coach helpt je om uit die spiraal te komen en de zaak vanaf een afstand te bekijken.
Loopbaancoaching
Daarnaast kan loopbaancoaching worden ingezet, dat is meer toegespitst op het vinden van geschikt werk dat past bij je interesses en talenten. Hierbij kijken we waar jouw unieke kwaliteiten zitten, wat er bij je past en waar je geschikt werk vindt. Oftewel wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Vervolgens krijg je hulp met een passend cv, LinkedIn-profiel en een hoe je naar passende vacatures zoekt.
Nieuwe kansen
Joanne zat ook vast in vragen waar ze in haar eentje geen antwoord op kon vinden. Ze had het gevoel niet goed te presteren, maar ook niet te weten wat ze wel kon of wilde. Samen zijn we bij het begin begonnen, bij het zoeken naar waar Joanne intrinsiek voor gemotiveerd was. Uiteindelijk bleek dat het onderwijs haar altijd al had geïnteresseerd, maar ze de switch niet goed durfde te maken. Door samen met haar aan de slag te gaan met haar vaardigheden, uitdagingen en mogelijkheden, heeft Joanne de stap gewaagd. Inmiddels is ze met veel plezier aan de slag in een leer-werktraject!
Over Marianne Kremer Coaching
Er zijn veel mensen zoals Joanne. Mensen die iets anders zouden willen doen dan ze nu doen, of die om andere redenen vastlopen in werk. Graag help ik hen daarbij. Kamp jij ook met loopbaan- of persoonlijke vraagstukken? Neem gerust contact op als je ondersteuning kunt gebruiken bij burn-out of bore-out, solliciteren, persoonlijke ontwikkeling en imago.
-
Slechthorendheid kan een belemmering vormen op de werkvloer, zelfs voor mensen die al een hoortoestel dragen. Dan is het van belang om eerst goed te inventariseren hoe de situatie op dat moment is en wat de wensen en mogelijkheden zijn.
-
Toen Jessie (36) haar vwo-diploma had behaald, wilde ze eerst een tussenjaar doen. Ze had nog geen idee wat ze wilde gaan studeren.
-
Kijk eens rond op je werk. Waarschijnlijk zie je heel veel verschillende mensen. De één druk pratend met andere collega’s, de ander rustig in een hoekje met een koptelefoon op. Als werkgever krijg je te maken met veel verschillende ‘soorten’ werknemers.
-
Dat 2022 een bewogen jaar is staat al vast! Na jarenlange lockdowns zijn we eindelijk het “nieuwe normaal” aan het gewoon worden, en onze maatschappij is wellicht onherroepelijk veranderd. Nederlanders waren de voorbije jaren gedwongen om thuis te zitten, en dat zorgde uiteraard voor heel wat opschudding in, en aandacht voor, de online wereld.
-
De afgelopen 2 jaar zijn bewogen jaren geweest doordat er veel beperkingen waren door corona. Door corona zijn we ook grotendeels thuis gaan werken en ondervonden dat dit voor veel bedrijven goed werkte. Nu de maatregelen voorbij zijn, merk je dat we weer meer teruggaan naar kantoor.
-
De Azerbeidzjaanse Efendieva Sevindzj heeft een passie voor vertalen: van juridische documenten tot sprookjes, en alles ertussenin. Ze is niet alleen beëdigd tolk, maar vertaalt als kandidaat-notaris moeilijke juridische stukken naar begrijpelijke taal.
-
We hebben een roerige periode achter de rug. Misschien moest je tijdens de pandemie ineens veel thuiswerken, is de inhoud van je werkzaamheden veranderd, of ben jij zelf veranderd. Denk eens na: ben jij nog blij met je baan?
-
Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt.
-
Je kinder- en pubertijd is een mooie periode waarin je allerlei ervaringen opdoet. Je maakt vrienden en ontwikkelt jezelf. Daarnaast ben je aan de slag met verbreden van je kennis en verken je welk beroep je wilt doen.
-
De reden waarom je voor jouw baan hebt gekozen, kan verschillen van persoon tot persoon. Je doet het wellicht vanwege de passie voor het vak of het inkomen dat het werk biedt. Toch lijkt er altijd één bepaald aspect overeen te komen. En dat is de vaste grond die je krijgt met een baan.