werk

Werk met de tijd mee

Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt. Het werkende leven stond bij iedereen opeens op zijn kop. Kantoren die sluiten, de kinderopvang die dichtgaat, maar werk dat gewoon doorloopt. Niemand had van te voren kunnen bedenken hoe flexibel werk eigenlijk kan zijn. Terwijl er tot op heden vaak werd neergekeken op het ‘flexibel’ werken, zeker bij vrouwen.

Parttime werken

Ook onder normale omstandigheden zijn er veel situaties die het fulltime werken, op vaste momenten en op een vaste locatie, moeilijk maken. Denk bijvoorbeeld aan chronische gezondheidsklachten, maar ook aan het gezinsleven of het huishouden. Daardoor zie je nog steeds dat veel vrouwen parttime werken. Daarom resteert er soms nog steeds het idee dat vrouwen minder ondernemend zijn, terwijl dat natuurlijk een heel gedateerd beeld is. Maar het geldt eigenlijk voor iedereen, man of vrouw: waarom waarderen we mensen alleen op basis van hoelang ze werken in plaats van te kijken naar de kwaliteit van het werk dat ze leveren?

Als de coronaperiode ons één ding heeft laten zien, is dat er een heleboel mogelijk is wanneer het er echt op aankomt.

Een nieuwe blik

Waarom zouden we moeten kiezen: of volledig voor het werk gaan, of voor het gezin? Je hoeft niet op zondag nog laat mails te versturen om te laten zien dat je succesvol bent. Het zou niet moeten gaan om wie de langste dagen maakt. Waarom kijken we niet meer naar wat iemand kan betekenen binnen een bedrijf, in plaats van te kijken naar het aantal uren dat die persoon beschikbaar is?

Meer mogelijkheden

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt wordt de vierdaagse werkweek nog niet altijd geaccepteerd. Er wordt nog steeds ‘neergekeken’ op het parttime werken, terwijl er zoveel meer uit zou kunnen worden gehaald. Als meer vrouwen hun parttime uren ook maar iets zouden verhogen, dan helpt dat tegen de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast is ook gebleken dat een gevarieerde werkvloer, dus met een goede balans tussen mannen en vrouwen, bijdraagt aan het welzijn van de medewerkers. Tevens krijg je hierdoor meer verscheidenheid in de manier van denken binnen een bedrijf.

Datum: 17 december 2021