zelfontwikkeling

Zelfontwikkeling opent nieuwe deuren

Caroline (39) had een geweldig vooruitzicht. Over een halfjaar zou Yvonne, haar leidinggevende, met pensioen gaan en nu werd Caroline voorgedragen als haar opvolgster. Ze vond het geweldig. Maar aan de andere kant voelde het ook spannend. Had ze de skills om deze stap te maken? Blijkbaar was haar leidinggevende die mening wel toegedaan, maar zelf was ze wat onzeker. Een stukje zelfontwikkeling was hier wel op zijn plaats en daarom werd ik benaderd.

Afdeling facilitair en inkoop

Caroline werkte al jaren op de afdeling facilitair en inkoop van een groot mediabedrijf. Toen ze er 15 jaar geleden kwam werken, was het nog een klein bedrijf en konden zij het prima met zijn tweeën af. Caroline was in de jaren daarna helemaal met het bedrijf meegegroeid en ze maakte inmiddels deel uit van een achtkoppig team waarover Yvonne de leiding had. En over een halfjaar zou Caroline die positie innemen.

Leiderschap

De eerste keer dat ik Caroline sprak, was ze duidelijk nerveus. Ze was een vakvrouw en je hoefde haar niets te vertellen over haar werkzaamheden. Daarin voelde ze zich als een vis in het water. Maar dat stukje leiderschap. Leiderschap over een team waarvan ze al jaren zelf deel uitmaakte. Kon ze dat wel? Paste dat wel bij haar?

Testen

We zijn eerst samen met Yvonne, haar leidinggevende, gaan kijken welke skills ze nodig had om de volgende stap te maken. Hoe keek ze daar zelf naar? Dat hebben we eerst in kaart gebracht. Wist zij wat haar omgeving van haar verwachtte? Paste dit bij haar? Waren er nog blinde vlekken? Om meer inzicht te krijgen in haar persoonlijkheidstype en natuurlijke leiderschapsstijl heb ik haar vervolgens een paar testen laten doen.

Dat stukje zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap staan haar goed

Zelfontwikkeling

De uitkomsten waren voor mij geen verrassing. Ze sloten aan bij wat ik al van Caroline had gezien en wat er uit het gesprek kwam wat ik ook met Yvonne daarnaast had gehad. Zij wist al lang dat Caroline veel meer in haar mars had. Het moest alleen nog tot haar zelf doordringen. In de daaropvolgende sessies kreeg Caroline steeds meer inzicht in hoe zij haar natuurlijke leiderschapskwaliteiten kon inzetten om het team, waarvan ze zolang deel uitmaakte, aan te sturen.

Goed gesprek

Voordat Yvonne met pensioen ging, liet zij al steeds meer taken aan Caroline over. Ook leidinggevende taken. Eén van de collega’s had er in het begin wat moeite mee dat Caroline ‘ineens’ zijn leidinggevende werd. Caroline ging daar heel natuurlijk mee om. Ze heeft een goed gesprek met hem gehad en daarna waren alle oneffenheden glad gestreken.

Neem contact op

Caroline is gegroeid. Ze straalt. Dat stukje zelfontwikkeling en persoonlijk leiderschap staan haar goed en geven haar nieuwe energie. Het is net alsof de hele afdeling er een boost door heeft gekregen. Dat is altijd weer geweldig om te zien. Ben jij benieuwd welke deuren een stukje persoonlijke ontwikkeling voor jou kunnen openen? Neem dan gerust contact met me op!

Datum: 26 mei 2023