bloempot

Van Aardewerk tot Zink: dit is de beste bloempot voor jouw buitenplant

Op ieder potje past een dekseltje én om ieder plantje past een potje. Maar wat voor potje heeft jouw (buiten)plant nou eigenlijk nodig? Over smaak valt niet te twisten, daarom kijken we dit keer vooral naar de materialen van de bloempotten. En oke… natuurlijk is een leuk kleurtje ook mooi meegenomen!

Bloempotten bestaan er in allerlei soorten, maten, vormen én van allerlei materialen. Elk soort heeft natuurlijk zo z’n voordelen en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen per soort voor je op een rijtje:

Bloempotten van terracotta

Allereerst de klassieke aardewerk bloempotten van terracotta, met hun warme roodoranje kleur. Een tikkie retro, maar vooral ook tijdloos. Bij terracotta is het goed om te weten dat het materiaal als een soort spons werkt. Dit kan handig zijn wanneer de plant te veel water heeft gekregen, maar je moet ook opletten dat de pot niet al het water opzuigt voordat de plant ervan heeft kunnen profiteren. Daarnaast kan vochtig terracotta uitzetten als het vriest, waardoor het aardewerk kan barsten. In hoeverre deze bloempotten bestand zijn tegen vorst is overigens erg afhankelijk van het bakproces van de pot, dat nogal eens verschilt. Wil je zeker weten dat je bloempot de vorst overleeft, dan kun je beter voor de volgende optie kiezen.

Bloempotten van kunststof

Bloempotten van kunststof zijn vaak gemaakt van polyethyleen of polypropleen. Ze zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen, onbreekbaar en bestand tegen extreme vorst én UV-stralen. Daarnaast zijn ze ook nog eens waterbestendig én in alle kleuren van de regenboog beschikbaar. Wat dacht je van deze mooie, duurzame groene bloempotten?!

Bloempotten van keramiek

Keramieken bloempotten worden gemaakt van natuurlijke klei. Ze worden op enorm hoge temperaturen gebakken, waardoor ze ook vorstbestendig zijn. Hierdoor zijn het perfecte bloempotten voor zowel binnen als buiten. Wel moet je er rekening mee houden dat ze erg zwaar zijn.

Bloempotten van zink

Deze bloempotten en/of plantenbakken worden meestal gemaakt van verzinkte metalen platen die gegalvaniseerd worden. Dat laatste zorgt ervoor dat ze beter tegen het weer kunnen en er geen roestvorming optreedt. Let er wel op dat je een bloempot van goede kwaliteit koopt. In dat geval zijn de hoekjes en radjes dichtgemaakt met siliconen. Is dat niet het geval, dan gaat de bloempot alsnog roesten. Daarnaast kun je het beste de binnenkant van de pot bekleden met een laag plasticfolie voor je de pot vult. Op die manier blijft je bloempot het langst mooi.

Datum: 09 november 2021