veilig-schilderen

Gezond en veilig schilderen: tips en richtlijnen

Wil je genieten van een fris nieuw kleurtje in je huis, maar vraag je je af hoe je dit op een gezonde en veilige manier kunt doen? Dan ben je al een stap in de goede richting. In dit artikel bespreken we een aantal tips en richtlijnen om ervoor te zorgen dat je gezond en veilig aan de slag kunt gaan.

Voorbereiding

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. De ruimte waarin je gaat schilderen moet goed geventileerd zijn. Je kunt dit doen door ramen en deuren open te zetten, zodat frisse lucht binnenkomt en de verfdampen kunnen ontsnappen. Om jezelf te beschermen tegen verfspatten en chemische stoffen, kun je beschermende kleding dragen, zoals kleding die je armen en benen bedekt, handschoenen en een veiligheidsbril. Daarnaast moet je het oppervlak dat je schildert grondig schoonmaken om stof en vuil te verwijderen, wat zorgt voor een betere hechting van de verf en mogelijke verontreiniging voorkomt.

Veilige verfkeuze

Kies ook altijd producten die veilig zijn voor mens en milieu. Let bij het maken van je keuze op een aantal aspecten. Allereerst is het aan te raden om naar een verfwinkel te gaan en te kiezen voor op water gebaseerde verven, aangezien deze minder schadelijke dampen bevatten dan oplosmiddelhoudende verven. Bovendien zijn ze gemakkelijker schoon te maken en hebben ze een lagere impact op het milieu. Daarnaast is het verstandig om het VOC-gehalte te controleren. VOC’s, oftewel Vluchtige Organische Stoffen, zijn schadelijke chemicaliën die vrijkomen uit verf. Door verven met een laag VOC-gehalte te kiezen, kun je de blootstelling aan deze schadelijke stoffen aanzienlijk verminderen.

Juiste technieken en gereedschappen

Naast een goede voorbereiding en verfkeuze zijn er ook verschillende technieken en gereedschappen die je kunt toepassen om gezond en veilig te schilderen. Ten eerste is het belangrijk om het inademen van schadelijke verfdampen te vermijden. Draag altijd een goed passend masker of ademhalingsapparaat dat geschikt is voor het type verf dat je gebruikt. Daarnaast is het aan te raden om verfrollers en kwasten van hoge kwaliteit te gebruiken, aangezien deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de verf en het risico op spatten en druppels verminderen. Tot slot moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van ladders. Gebruik een stevige ladder die voldoet aan de veiligheidsnormen en zorg ervoor dat deze goed geplaatst en gestabiliseerd is. Ongevallen als gevolg van valpartijen vanaf ladders komen vaak voor tijdens het schilderen, dus wees hier extra waakzaam!

Datum: 16 juli 2023