vintage

Tips om de vintage stijl toe te passen in je interieur

Ben jij dol op een interieur vol karakter, warmte en een vleugje nostalgie? Dan past de vintage stijl waarschijnlijk goed bij je! Er zijn allerlei manieren om deze interieurstijl toe te passen in je eigen woning. Van een subtiele twist tot een complete make-over. In dit artikel delen we een aantal tips en ideeën om zelf een vintage interieur te creëren.

Wanneer is iets vintage?

Voordat we een aantal tips geven, is het handig om te weten wat de term ‘vintage’ precies inhoudt. Er bestaat nog veel onenigheid over wanneer je een meubel of decoratiestuk officieel vintage mag noemen. Over het algemeen geldt dat het minimaal 30 jaar oud moet zijn. Maar in de meeste gevallen wordt er verwezen naar de jaren ’50, ’60, ’70 en begin jaren ’80. Wanneer een item met ‘retro’ of ‘vintage look’ wordt bestempeld, kan het ook gaan om een nieuw product met een oude uitstraling. Echt vintage is niet nieuw geproduceerd en komt daadwerkelijk uit de desbetreffende tijdperiode. Daarom wordt het ook veel tweedehands verkocht.

Tip 1. Kies voor vintage kleuren

Het kleurgebruik is erg belangrijk als je een vintage sfeer wil creëren. Een algemene tip is om vooral te kiezen voor warme tinten. Goede voorbeelden daarvan zijn: okergeel, roestrood, mosgroen en honingbruin. Ook zie je veel houtelementen terugkomen. Vaak zijn echte vintage meubels gemaakt van massief hout en hebben ze een donkere of gelige houtkleur. Dit gaat prachtig samen met het warme kleurenpalet!

Tip 2. Koop een paar vintage blikvangers

Niet alle meubelstukken in huis hoeven écht vintage te zijn, maar het is tof om minstens een paar grote meubels als blikvangers te gebruiken. Denk aan een grote vintage kast van massief hout, een antiek dressoir als tv-meubel en een vintage fauteuil met opvallende bekleding. Vind je het spannend om dit soort eyecatchers toe te voegen? Dan kun je het ook wat kleiner houden met een vintage bijzettafel of een leuk krukje.

Tip 3. Gebruik originele vintage decoratie

Natuurlijk mag sfeervolle decoratie niet ontbreken. Het leuke van vintage is dat je hele unieke items kunt vinden. Van een oude naaimachine tot vintage posters voor aan de muur. Ook vintage vazen, dekens en radio’s zijn originele aankopen.

Tip 4. Mix vintage met nieuw

Wees niet bang om vintage te combineren met nieuwe meubels of accessoires. Deze mix maakt jouw woning juist interessant! De nieuwe items kunnen een hele moderne look hebben als contrast, maar er zijn ook veel nieuwe producten verkrijgbaar met een bijpassende retro look. Vergeet daarnaast niet om op websites te kijken waar je tweedehands meubels kunt kopen. Hier vind je de mooiste vintage parels!

Datum: 06 februari 2024