badkamer

Verduurzaam jouw badkamer nu met deze tips

Verduurzaming is hot! Zeker met de stijgende energiekosten en alle onderzoeken rondom het klimaat in het achterhoofd: we willen verduurzamen. Of we nu minder vliegen, elektrische gaan rijden of alle daken volleggen met zonnepanelen, we doen op elk vlak ons best. Vergeet daarbij de badkamer niet. Hier staan we dagelijks een hele poos en verbruiken we veel energie. Denk aan een vol bad, het water door de RVS wastafelkranen of die lekkere lange douchebeurt. Daarom behandelen we in dit artikel enkele tips om jouw badkamer duurzamer te maken.

Begin bij het ontwerp

Wie denkt dat watergebruik de grootste boosdoener is als het gaat om duurzaamheid in de badkamer, dan heeft die het mis. Doe een stap terug. Het begint namelijk allemaal bij het ontwerp van je badkamer. Doordat je badkamer een vochtige plek is, is het een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Deze ongewenste bezoekers laten meer sporen na dan je lief is. Zo zorgen zij ervoor dat je tegels sneller vervangen moeten worden, douchegordijnen snel weggedaan worden of meubels die het geen jaren volhouden. Veel badkamermaterialen kunnen niet gerecycled worden, wat dan gelijk nog slechter is voor het milieu. Voorkom dit met goede ventilatie.

Zoek jij de meest duurzame materialen? Glas en keramiek zijn de beste materialen om te gebruiken in je badkamer. Deze zijn goed tegen schimmels bestemd en zijn ook nog eens recyclebaar. Ook is het altijd goed om bij de aankoop van nieuwe meubels te kijken hoe milieuvriendelijk ze geproduceerd zijn.

Next: bespaar op water

Het zal weinig mensen verrassen, maar in de badkamer verbruiken we veel water. Te veel? Ligt eraan. Je kunt overbodig watergebruik namelijk redelijk eenvoudig bij de horens vatten. Zo kun je beginnen bij het aanschaffen van een waterbesparende kraan (zoals besparende zwarte wastafelkranen) en/of douchekop. Een waterbesparende douchekop laat bijvoorbeeld vier liter water minder per minuut door dan een gewone douchekop. Het mooie is dat je zelf het verschil amper merkt. Zo ver is men tegenwoordig in de ontwikkeling van deze apparaten.

Naast het feit dat je nieuwe dingen kunt kopen, kun je het ook nog makkelijker aanpakken. Hoe? Door je eigen gedrag aan te passen en korter te douchen. Iedereen houdt er toch wel van om lekker lang onder een warme regendouche te staan toch? Helaas is dit toch heel slecht voor het milieu. Probeer daarom eerst een minuut korter te douchen. Hier bespaar je al snel negen liter water mee per douchebeurt. Bouw dit daarna langzaam verder op.

Nog wat extra tips om te verduurzamen

  • Kies voor biologisch afbreekbare reinigingsproducten voor je gezicht, haar en de badkamer zelf. Dit stroomt natuurlijk weg door het putje rechtstreeks de natuur in.
  • Zet de kraan wat vaker uit. Als je bijvoorbeeld aan het scheren bent, kun je er beter voor kiezen om de kraan niet door te laten lopen. Hiermee bespaar je veel water.
  • Kies voor een douche in plaats van een bad. Een bad vol laten lopen kost veel meer water dan douchen. 

Kun jij zo jouw badkamer of gedrag in de badkamer verduurzamen? We hopen het! Welke tip vond jij het handigst?

Datum: 29 november 2022