smart-home

Voordelen van een smart home

Steeds meer Nederlanders maken kennis met smart home-systemen. Ze hebben bijvoorbeeld een slimme thermostaat van de energieleverancier gekregen, of experimenteren met hun eerste bediening op afstand via de tablet. Door je huis slim te maken, kies je voor meer gemak en meer veiligheid. Je verhoogt je wooncomfort en je krijgt een hoop extra opties in huis. Wat zijn nu precies de voordelen van smart home?

Meer inzicht

Het grote voordeel van een slim huis is toch wel dat je meer inzicht krijgt in je stroomgebruik en in je gewoonten. Houd bij hoe vaak je tv kijkt (en misschien zelfs wat je kijkt) of hoe vaak je de slimme oven gebruikt. Laat je vaak de computer aan staan terwijl je weg bent of staat de kachel te hoog als je toch buiten de deur bent?

Al deze gegevens worden verzameld in het smart home programma (let wel op privacy). Je kunt hiermee je dagelijkse gewoonten analyseren en je levensstijl aanpassen. Zo kun je meer energie besparen, maar ook veel geld besparen. Tevens kun je gebruik maken van smart home energie aanbiedingen.

Eenvoudig beheren

smart home maakt het eenvoudig om alle apparaten in huis te beheren. Je hebt alle apparaten met een stekker centraal op een plek. Zet met een tik in de app het apparaat aan of uit, of maak geavanceerde instellingen. En wat te denken van het gemak van stembediening? Een keertje: “Hé Siri, zet de kachel op 21” roepen en je huis wordt een stuk warmer.

Meer veiligheid in huis

Niet alleen apparaten die het comfortabel in huis maken kunnen worden aangesloten op het netwerk. Ook bewegingsdetectoren, bewakingscamera’s en geautomatiseerde deursloten kunnen onderdeel zijn van je installatie. Deze vormen van beveiliging zorgen voor meer veiligheid in huis.

Het fijne van bewakingssystemen binnen smart home is dat je ze allemaal tegelijk kunt activeren. Bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat. Mocht er verdachte activiteit zijn, dan kun je daarvan waarschuwingen op je telefoon of tablet ontvangen. Alle activiteiten zijn direct te volgen.

Je huis op een afstandsbediening

Met een smart home heb je eigenlijk een huis op een afstandsbediening. Zit je in de auto en bedenk je je opeens dat het licht in de slaapkamer nog brandt? Dan kun je deze met de app uitzetten. Je kunt ook alvast de verwarming aanzetten, zodat je in een lekker warm huis komt als je van het werk komt. Of je zet de luchtbevochtiger alvast aan, voor meer comfort in huis.

Energie besparen met smart home

Een slim huis levert je geld op. Het helpt namelijk bij het besparen van energie. Je krijgt meer inzicht in je energieverbruik. Welke apparaten gebruiken de meeste stroom? Wanneer worden welke apparaten gebruikt? Hoe zou het ook anders kunnen?

Bovendien kun je ook een slimme thermostaat aansluiten op het netwerk. Daarmee heb je meer controle over de verwarming en de koeling van het huis. Een slimme thermostaat kan een schema volgen of zichzelf aanpassen aan de hand van temperatuurvoorkeuren. Slimme thermostaten kunnen bijvoorbeeld controleren of er ergens een raampje openstaat. Is dit het geval? Dan gaat de verwarming uit. Op deze manier verhoog je de efficiëntie van je huis en ga je verspilling tegen. Door slimme regels aan te maken, kun je je hele huis automatiseren en op die manier flink energie besparen.

Datum: 19 juni 2021