dakramen

Welke soorten dakramen zijn er allemaal?

Stel je eens voor: je wordt ‘s ochtends wakker en terwijl je je ogen opent, voel je een zacht briesje en zie je de zonnestralen die door je dak naar binnen schijnen. De kamer wordt gevuld met natuurlijk licht en je voelt meteen een gevoel van ruimte en rust. Dit is het effect van velux dakramen. Door simpelweg een dakraam te plaatsen, kun je een hele nieuwe wereld creëren waarin licht, frisse lucht en verbondenheid met buiten samenkomen. Wil jij dit ook ervaren? Laten we eens kijken welke soorten dakramen er allemaal zijn!

Tuimeldakramen

Tuimeldakramen zijn een van de meest populaire en traditionele opties. Ze openen door middel van een scharnier aan de bovenkant en kunnen tot 180 graden gekanteld worden, waardoor ze eenvoudige toegang bieden tot het dak. Deze ramen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor zowel platte als schuine daken.

Uitzetdakramen

Uitzetdakramen openen horizontaal, zoals een deur, met behulp van scharnieren aan de zijkant. Ze bieden een grotere opening dan tuimeldakramen en kunnen ook dienen als een uitgang in geval van nood. Uitzetdakramen zijn ideaal voor ruimtes waar ventilatie een prioriteit is, zoals keukens, badkamers en zolders.

Balkon dakramen

Als je op zoek bent naar meer dan alleen een raam, dan zijn balkon dakramen de perfecte keuze. Ze combineren een dakraam met een kleine opening, waardoor je naar buiten kunt stappen en kunt genieten van frisse lucht en een panoramisch uitzicht. Balkon dakramen zijn een geweldige toevoeging aan slaapkamers, zolderkamers of elke ruimte waar je wilt genieten van het buitenleven.

Lichtkoepels

Hoewel technisch gezien geen dakramen, verdienen lichtkoepels een vermelding vanwege hun vermogen om overvloedig natuurlijk licht binnen te laten. Lichtkoepels zijn half ronde of rechthoekige koepels die in het dak zijn ingebouwd en licht in de ruimte eronder laten stromen. Ze zijn een uitstekende optie voor platte daken en kunnen zowel in woonruimtes als commerciële gebouwen worden gebruikt.

Elektrische dakramen

Voor extra gemak en comfort kun je kiezen voor elektrische dakramen. Deze ramen kunnen met een druk op de knop worden geopend en gesloten, waardoor je ze gemakkelijk kunt bedienen, zelfs als ze zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden. Elektrische dakramen kunnen ook worden aangesloten op een domoticasysteem, zodat je ze kunt bedienen met je smartphone of spraakassistent.

Zonwering en rolluiken

Naast verschillende soorten dakramen zijn er ook opties voor zonwering en rolluiken om de hoeveelheid licht en warmte te regelen die door het raam komt. Zonwering kan worden geïntegreerd in het dakraam zelf, terwijl rolluiken aan de buitenkant van het raam geplaatst worden. Beide opties bieden privacy en bescherming tegen fel zonlicht. Er zijn dus verschillende soorten dakramen. Welke past bij jouw woning?

Datum: 26 februari 2024