persoonlijkheidsstijl

Ken jij je persoonlijkheidsstijl al?

Ieder mens is uniek. Gelukkig maar, want dat maakt het leven en de omgang met anderen juist zo dynamisch. Toch vind je in ieder mens ook wel gedragsstijlen terug die je van jezelf herkent. Daardoor heb je met zo iemand vaak direct een klik, terwijl de omgang met een willekeurige ander misschien juist wat moeizaam en ongemakkelijk verloopt. Vooral in een situatie op de werkvloer kan dat soms problemen opleveren.

Persoonlijkheidsstijl

Veel mensen weten niet wat hun persoonlijkheidsstijl is. En dat is jammer, want juist wanneer je jezelf beter snapt, kun je ook een betere relatie en communicatie met de mensen om je heen aangaan. Om je persoonlijkheidsstijl in kaart te brengen, maak ik vaak gebruik van de DISC-methode die in de wandelgangen wordt herkend aan de kleuren rood, geel, blauw of groen.

DISC

De Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston ontwikkelde deze methode en publiceerde al tussen 1920 en 1930 verschillende studies over de relatie tussen emoties en kleuren. DISC de afkorting van de vier elementen Dominant, Invloedrijk, Consciëntieus en Stabiel, en elke gedragsstijl heeft een eigen kleur gekregen.

Vier elementen

Aan de hand van de door jou ingevulde vragenlijsten geeft DISC inzicht van jouw gedragsstijl. Uit de antwoorden die jij geeft, kun je opmaken wie je bent, waar je goed in bent en hoe je op bepaalde situaties reageert. Dit koppelen we aan jouw dagelijkse (werk)omgeving. De meeste mensen hebben overigens twee voorkeursstijlen. Je kunt bijvoorbeeld hoog scoren in de gedragsstijl Dominant omdat je erg taak- en resultaatgericht en extrovert bent, maar tegelijkertijd ook veel overeenkomsten hebben met Invloedrijk, want je bent enthousiast en heel mensgericht. Al die elementen maken jou tot wie jij bent: een prachtig en uniek mens!

Waarom is het zo lastig voor je om nieuwe contacten te leggen?

Inzichtelijk

Net zoals jij op een bepaalde manier in elkaar zit, geldt dat ook voor anderen. Als je de gedragsstijlen van de ander herkent, weet je ook wat hij of zij nodig heeft. Ieder handelt op zijn eigen unieke manier. Dat is ook de reden waarom de één alleen maar goed functioneert als hij zich vasthoudt aan de geldende regels, terwijl dat de ander helemaal niets uitmaakt. Voor hem is het juist belangrijk dat hij zijn doelen bereikt. Als dit op de werkvloer gebeurt, kan er de nodige ergernis en wrijving ontstaan. DISC kan dit inzichtelijk en bespreekbaar maken.

Persoonlijke ontwikkeling

DISC zorgt voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Dat kan je van dienst zijn in je werkomgeving, maar ook van grote waarde in je privéleven. Waarom is het zo lastig voor je om nieuwe contacten te leggen of waarom kun je nooit knopen doorhakken? Juist door inzicht te krijgen en de manier waarop je van nature handelt, leer je als het ware je ‘gebruiksaanwijzing’ kennen. Samen met jou oefen ik hoe je je ook buiten je comfortzone kunt bewegen, zodat ‘lastige’ confrontaties in de toekomst vermeden kunnen worden. De DISC-analyse is daarmee voor mij niet alleen een betrouwbaar instrument om in te zetten bij coaching en persoonlijke ontwikkeling, maar ook heel bruikbaar om een team beter te laten samenwerken en functioneren.

Datum: 29 juni 2021