ontdekken

Ontdekken wie je bent

Naarmate je opgroeit, kom je er meer en meer achter dat jouw normen- en waardensysteem met alle bijbehorende overtuigingen zijn begonnen in je ouderlijk huis en bij andere belangrijke opvoeders. Je leeft in wisselwerking met je omgeving en in eerste instantie met de betekenis die jouw ouders daaraan geven. Natuurlijk ga jij daar op een bepaald moment ook iets van vinden. Als jouw mening er dan ook mag zijn, kun je langzaam aan een eigen beeld van wereld ontwikkelen.

Invloeden

Helaas is het vaak anders en bepaalt jouw directe omgeving wat je wel en niet belangrijk behoort te vinden. Wat je wel en niet behoort te geloven. Eenmaal zelfstandig sta je voor de uitdaging om het zelf te bepalen en te leven volgens jouw persoonlijke waarden en overtuigingensysteem.

Ontdekkingsreis

De ontdekkingsreis naar jouw waarden en overtuigingen is in het kader van emoties buitengewoon nuttig; zelfs noodzakelijk. Zodra je iets van jouw reacties gaat begrijpen in samenhang met jouw normen- en waardensysteem en de daarbij behorende overtuigingen, valt er het nodige op z’n plek.

Bewustwording

En dan kom je voor de keuze te staan of je daarmee wilt doorgaan of niet. Dat je daar zelf voor mag kiezen, is al een formidabele bewustwording. Niet langer het leven leiden van jouw ouders, maar dat van jezelf. Een conditionering van tien, twintig jaar wis je niet zomaar uit: daar gaat heel veel aan vooraf.

Sociale achtergrond

Als baby kom je niet blanco op de wereld. Vanaf de moederschoot wordt het cellulaire geheugen gevoed. Daar begint jouw conditionering op het fundament van je genetische en spirituele aanleg. Tijdens de zwangerschap leef je het emotionele leven van je moeder, en dat is in zekere zin een goede voorbereiding op de omgeving waarin je terechtkomt.

Door zelfkennis ontwikkel je een gezond en sterk ego

Wisselwerking

Je wordt geboren met je fysieke en emotionele en mentale programma. De sociale achtergrond waarin je opgroeit, gecombineerd met jouw persoonlijke geschiedenis, bepaalt in je verdere leven hoe jij omstandigheden ervaart en beoordeelt. De omgeving waarin je leeft, is van invloed op jou en omgekeerd heb jij een effect op jouw omgeving. Ook al ben je daar niet altijd van bewust, het is wel zo dat die wisselwerking er is. Zelfs de kleinste cel van je lichaam wisselt informatie uit en analyseert, net als mensen, duizenden prikkels en reageert naar beste kunnen.

Patronen

Tegen de achtergrond van jouw sociale omgeving en persoonlijke geschiedenis ontwikkel je een bepaald idee over je leven, over anderen en de wereld. Hoe jij gevormd bent, bepaalt wat je aandacht geeft. Zelfs als je dat niet langer wilt, reageer je automatisch. Om tot nieuwe keuzes en waarnemingen te komen, is het nodig om je conditionering transparant te maken. Te ontdekken wie jij zelf bent en met welke patronen je door je opvoeding worstelt.

Jouw ware zelf

Door de zelfkennis ontwikkel je een gezond en sterk ego. Wanneer jouw ego dan ten dienste staat van je Ware Zelf, kun je je bezighouden met wat de bedoeling van jouw leven is hier op aarde met alle mogelijkheden die je volgens jouw blauwdruk ter beschikking hebt. Dan trek jij zelf aan de touwtjes en wordt het een inspirerende reis!

Datum: 16 april 2018