zon

Bescherm jezelf tegen de zon

Yes! De zomer is in volle gang en de zon verschijnt steeds vaker in volle kracht aan de hemel. Je kunt eindelijk dus weer lekker buiten van de zon genieten op het strand, op het terras of gewoon in je eigen achtertuin. Andrea van Stratum van Huid en Uiterlijk in Zwolle vertelt dat het wel erg belangrijk is om hierbij op te letten dat je jouw huid goed beschermt. Wat zijn de gevolgen van de zon voor jouw huid en hoe kun je de huid hierbij beschermen?

De zon in

Je spreidt je handdoekje uit, gaat lekker in de zon liggen en ontspant. Wat is het ook heerlijk om de zonnestralen zo te voelen dansen op je huid. Zodra je opstaat en je handdoek weer opvouwt, voel je jouw huid al gloeien. Voorzichtig check je jouw armen schrikt. Je hele huid is rood! Hoewel je nog zonnebrand op had gesmeerd en zeker wist dat je niet lang genoeg had liggen zonnen, is het toch weer raak.

Zonnestraling

Hoe kan het eigenlijk dat je huid verbrandt als je te lang in de zon ligt? Dit komt door de straling van de zon. Er zijn drie soorten uv-straling die het zonlicht met zich meebrengt: uv-A, uv-B en uv-C. Dit laatste type, uv-C, wordt door de ozonlaag tegengehouden. Uv-B zorgt voor de verbranding van je huid, maar ook voor de aanmaak van vitamine D. Het soort dat de Aarde het meeste bereikt – en ook het gevaarlijkste is – is uv-A. Deze soort dringt door tot in je dna en kan hier schade in aanrichten.

Waar let je op bij zonbescherming?

Gelukkig is je huid redelijk in staat om zichzelf te verdedigen. Zodra de straling je huid bereikt, begint je huid met het aanmaken van melanine. Deze melanine zorgt voor de bruine kleur waar zoveel mensen naar verlangen. Eigenlijk is het een verdedigingsmechanisme: door het kleurtje blokkeert je huid een groot deel van de straling. Je huid is alleen niet in staat om álle straling tegen te houden als je lekker licht te zonnen, zelfs niet als die veel melanine aanmaakt. Andrea van Stratum van Huid en Uiterlijk in Zwolle vertelt dat het daarom belangrijk is om je huid altijd te beschermen. Waar moet je hierbij op letten? ‘Er zijn veel verschillende flesjes en tubetjes beschikbaar met allerlei soorten zonnebrand, dat je soms echt even niet weet wat je moet kiezen. Het belangrijkste is om een SPF (Sun Protection Factor) te kiezen die past bij jouw huidtype. Als je een lichte huid hebt en niet tot weinig bruin wordt, heb je zelfs op een gewone dag zonder dat je gaat zonnen al factor 20 tot 30 nodig. Als je gaat zonnen, gebruik dan 50. Verbrandt je huid niet zo snel en wordt het snel bruin? Dan heb je aan factor tien genoeg op een normale dag en factor dertig genoeg in de zon.’

Wat zijn de gevolgen van de zon voor jouw huid en hoe kun je de huid hierbij beschermen?

Fabeltjes over zon en verbranding

Over de effecten van zon op je huid zijn langzaam allemaal fabeltjes ontstaan:

  • Een donkere huid verbrandt niet. Het duurt misschien langer omdat een donkere huid van zichzelf meer straling tegen kan houden, maar ook een donkere huid kan zeker verbranden.
  • Een bruine kleur beschermt je huid helemaal. Een deel van de straling wordt tegengehouden door de melanine in je huid, maar slechts een beperkt deel. Het andere deel dringt wel je huid binnen.
  • Een hogere beschermingsfactor is altijd beter. Je blijft bij een hogere beschermingsfactor vaak ook langer in de zon, je bent er immers tegen beschermd. Hierdoor kun je ook met een hogere beschermingsfactor sneller verbranden.
  • Je hoeft je alleen te beschermen als ze zon schijnt. Dat is niet het geval. De zon is zelf misschien niet te zien, maar de straling kan gewoon door de wolken heen komen.

Huid en Uiterlijk Zwolle

Ben je op zoek naar advies of meer informatie over het effect van zonlicht op je huid? Andrea van Stratum van Huid en Uiterlijk in Zwolle helpt je hier graag bij. Je kunt daarnaast in de praktijk terecht voor allerlei huidbehandelingen, zoals anti aging, acnebehandelingen, huidverbeterende behandelingen en massage. Alles om je huid gezond en stralend te houden!

Datum: 27 juli 2020