zonnen

Slim zonnen in de zomer!

De zomer is begonnen, heerlijk! Niets is lekker dan de hele dag ontspannen in de zon. Helaas is je huid hier minder blij mee. Als je jouw huid na een zonnebad onder de microscoop zou bekijken, kun je de cellen bijna wanhopig naar je zien schreeuwen…

Gezonde zonnestralen

Je hoeft niet direct binnen te blijven om verantwoord met de zon om te gaan, want de zon is óók gezond: je lichaam maakt er namelijk het broodnodige vitamine D en het geluksstofje endorfine door aan en dat is goed voor je humeur. Maar door vaak en lang in de zon te zitten, wordt je huid wel slapper, minder elastisch, stugger en krijgt die plooien.

Collageengehalte

Zonlicht vermindert het collageengehalte in je huid. Collageen is een lijmachtige eiwitstof die wordt gemaakt door de cellen in de lederhuid (de 2e huidlaag van de 3) en zorgt voor de stevigheid van de huid. En die pigmentvlekjes? Die komen door de uv-straling. Hieronder staat uitgelegd wat het verschil is.

Straling

We hebben te maken met verschillende soorten stralingen:

  • uv-A-straling is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas.
  • uv-B-straling dringt diep door in de huid, maar doet geen pijn.

Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan uv-A-straling, loopt een groot risico op snelle huidveroudering. uv-B-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming verbrandt. Daarnaast kan uv-B allergische reacties veroorzaken.

Geniet heerlijk van de zonnestralen, maar bescherm je huid op de juiste manier!

Zonnetje meepakken?

Wanneer je toch lekker wilt zonnen, wat is dan de beste bescherming tegen de zon? Smeer jezelf een half uur voordat je de zon ingaat goed in. Doe dit voordat je je kleding aan hebt, zodat je geen randjes vergeet die kunnen verbranden. Herhaal dit om de paar uur. Hoe vaak je moet smeren, hangt bijvoorbeeld af van je huidtype en de zonsterkte.

Nederlandse zon!

Voor de Nederlandse zon gebruik je minimaal factor 30. Vermijd verder de hete zonuren tussen 12.00 en 15.00 uur en ga lekker lunchen in de schaduw of doe een siësta. Wanneer je toch in deze uren buiten in het zonnetje te vinden bent, dan kun je ook altijd een mooie hoed dragen voor extra bescherming.

Extra hydratatie

Wil je even lekker ontspannen en je huid wat extra verzorging geven na dat dagje zonnen? Kies dan voor een hydraterende behandeling voor je gezicht bij Instituut Jossy van der Zwan. Sowieso is het goed om in de zomer je huid extra te hydrateren: langdurige blootstelling aan de zon kan je huid extra uitdrogen.

Advies

Weet je niet precies welke zonneproducten precies bij jouw huidtype passen? Vraag een huidspecialiste om persoonlijk advies. Op deze manier ben je altijd in het bezit van de juiste producten en kun je onbezorgd genieten.

Datum: 29 juni 2018