zonschade

UV-straling en zonschade: dit moet je weten

In de zomer genieten we graag van de zon. Je krijgt een mooi bruin kleurtje en het is heerlijk ontspannen. Maar voor je huid is dit minder goed. Regelmatige verbranding van de huid brengt namelijk op langere termijn zichtbare schade aan. Ook als de zonschade niet direct zichtbaar is, veroudert de zon onze huid sneller.

UVA en UVB

Als je ouder wordt, wordt je huid automatisch ook ouder. Je levensstijl heeft daarnaast ook invloed op dit proces. Als je veel, langdurig en onbeschermd in de zon komt, versnelt UV-straling de huidveroudering. Er bestaan twee soorten straling: UVA en UVB straling. UVA stralen vormen het grootste deel van de straling van de zon en dringen diep in de huid. Ze gaan door glas en kleding, het hele jaar door! Ze tasten de elastische vezels van de huid aan, waardoor rimpels en pigmentvlekken ontstaan. UVB-stralen dringen minder diep de huid in en zorgen voor verbranding van de huid. Zeker als de zon op haar sterkst is. UVB-stralen kunnen ook leiden tot kwaadaardige cellen, ook wel melanomen genoemd. Je kunt jezelf beschermen tegen UVB-stralen. Ze gaan namelijk niet door glas of kleding.

Hoe voorkom je zonschade?

Zonschade ontstaat voornamelijk door UVB-stralen. Je voorkomt zonschade door op het heetst van de dag de zon te vermijden. Blijf tussen 11:00 en 14:00 binnen of zoek een lekker plekje in de schaduw. Luister ook goed naar het weerbericht: de ene dag is de zonkracht hoger dan de andere dag. Bij een hoe zonkracht is het beter om de zon helemaal te ontwijken. Je dagje strand kan dan beter even wachten! Ga je wel de zon in? Smeer je dan goed en regelmatig in. Minimaal met factor 30, maar liever nog met factor 50. Doe dit iedere dag. Want ook als je veel in de schaduw bent, kun je ongemerkt verbranden. En ga je zwemmen? Let dan op dat je hierna een nieuwe laag zonnebrand opdoet.

Smeren, smeren, smeren!

Tips voor thuis

Ben je toch verbrand? Met deze tips zorg je zo goed mogelijk voor je huid.
Het is misschien een open deur, maar ga meteen uit de zon als je ziet dat je huid rood wordt. Zo voorkom je dat je nog meer verbrandt.
Smeer jezelf na het zonnen in met een aftersun. Het liefst één met aloë vera. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend. Heb je deze niet bij de hand? Dan voldoet een voedende bodylotion ook. Hiermee houd je je huid soepel.
Veel water drinken is nooit verkeerd. Zéker niet tijdens en na het zonnen. Door het warme weer droog je namelijk sneller uit, en je huid ook. Wist je trouwens dat het drinken van genoeg water ook ervoor zorgt dat je bruine kleurtje langer mooi blijft?
Als je heel erg bent verbrand, dan kan het fijn zijn om je huid te koelen. Dit kan met een koud bad, maar ook met yoghurt, melk of komkommer. Dit verlicht de pijn en helpt de ‘brand’ uit de huid te trekken.

Utrechtse Schoonheid

Als je huid beschadigd is door de zon, dan kun je het beste een bezoekje brengen aan de schoonheidssalon. Onze specialisten van Utrechtse Schoonheid kunnen bijvoorbeeld je pigmentvlekken verminderen of verwijderen. We kijken altijd eerst naar jouw huid om te kijken wat mogelijk is. Iedere huid is immers anders. Daarom hebben wij een groot aanbod aan beautybehandelingen. Kies bijvoorbeeld voor een fruitzuurbehandeling of een Bio Peeling. Altijd het beste voor jouw huid! Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Datum: 23 augustus 2022