zwangerschap

Het belang van een gezonde zwangerschap

Zwanger zijn vergt nogal wat van je lichaam. Eigenlijk is het net topsport. Het is een prachtige ervaring maar het kan ook erg zwaar zijn. Er groeit een nieuw mens in je lichaam en dat is natuurlijk niet niets. Je moet voor een langere periode dus niet alleen zorgen dat jij gezond bent, maar ook je baby.

Gezond eten

Gezond eten is geen vast begrip. Het verschilt namelijk per persoon en per situatie wat gezond eten nou eigenlijk precies is. Wanneer je zwanger bent, geldt er dus een andere definitie van gezond, dan voor die tijd. Het kan dus zeker geen kwaad om je daarin te verdiepen. Zeker nu je tijdens je zwangerschap verantwoordelijk bent voor de gezondheid van twee personen. Alle cellen van de baby moeten worden opgebouwd uit voedingsstoffen die afkomstig zijn uit jouw lichaam. Jij bent dus verantwoordelijk voor de groei van jouw kindje. En een gezonde groei van jouw baby is niet zo vanzelfsprekend als je nu misschien denkt. Er komt namelijk nogal wat bij kijken.

Bouwstenen

Tijdens de zwangerschap heb je extra nodig van bepaalde voedingstoffen. Vooral eiwitten, ook wel aminozuren genoemd, zijn erg belangrijk. Veel vrouwen krijgen over het algemeen al te weinig eiwitten binnen, de kans is dus groot dat wanneer je zwanger wordt, dit tekort alleen maar groter wordt. Maar ook voldoende calcium, mineralen en vitamines zijn van belang voor de bouw van botten. Foliumzuur is hier een bekende van en voorkomt een open ruggetje. Essentiële vetzuren bevorderen onder andere de groei van de hersenen. Zorg dus dat je voldoende noten, zaden, visolie en olijfolie binnenkrijgt.

Wil je zeker weten dat jij gezond eet tijdens jouw zwangerschap?

Tekort

Een tekort aan juiste voedingstoffen kan voor verschillende lichamelijke klachten zorgen. In je lichaam krijgt een baby namelijk altijd voorrang. De voedingsstoffen die er dus zijn, gaan naar je baby. Het gevolg is dat jij bij een tekort op de blaren moet zitten. Maar wanneer er zelfs voor je kindje geen voedingsstoffen meer zijn, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de groei van je baby. Zo bouw je namelijk niet zelf alleen maar meer tekorten op, maar dit geldt ook voor je kindje. Er kunnen dan ernstige afwijkingen optreden, maar je kunt er zelf ook vervelende klachten van krijgen.

Voorkom klachten

Volgens veel mensen zijn dat klachten die nou eenmaal bij een zwangerschap horen. Dan kun je denken aan vergeetachtigheid, krampen, stemmingswisselingen, pijn, hoge bloeddruk op zwangerschapsdiabetes. Maar vaak zijn al deze klachten het gevolg van een tekort aan een of meerdere voedingsstoffen. Deze zijn dus makkelijk te voorkomen, zolang je maar zorgt voor een volledig voedingspatroon. Een ander voordeel van gezonde voeding, is dat het herstel na de bevalling een stuk sneller zal gaan en draagt hij het bij aan gezonde borstvoeding. In principe kun je dus zelf bepalen hoeveel jij jouw lichaam wilt helpen tijdens je zwangerschap.

Meer weten?

Wil jij meer weten of wil je zeker weten dat jij gezond eet tijdens jouw zwangerschap? Dan ben bij Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk aan het goede adres. Hij is specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Ooit woog hij zelf 135 kilo en had hij beginnende hart- en vaatziekten, diabetes en vele andere gezondheidsklachten: waaronder slecht slapen. De juiste voeding en leefstijl aanhouden lost bijna altijd de problemen op! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten. Wil jezelf verzekeren van een gezonde zwangerschap? Neem dan contact op met Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk en ontdek de mogelijkheden!

Datum: 30 april 2020