verloskunde

Échte aandacht voor jou

Je zwangerschap en vervolgens de geboorte van je baby zijn bijzondere momenten in je leven. Natuurlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent het allerbeste voor je kindje. Je zult dan ook geregeld een bezoekje brengen aan de verloskundige.

De verloskundige is er om de gezondheid van jou én je baby in de gaten te houden. Ze geeft voorlichting en informatie en houdt jouw lichamelijke conditie en die van de baby in de gaten. Ook worden in de praktijk de verschillende echo’s gedaan, en is er een voorlichtingsavond over borstvoeding.

Verloskundige Ilse Vermeulen vertelt: ‘Bij ons kan de zwangere zelf kiezen door wie ze begeleid wil worden. Dit vinden we namelijk belangrijk voor het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de periode in het kraambed. Bij ons allemaal staat de zwangere centraal. Zij geeft haar wensen aan, en vervolgens bekijken wij hoe wij het beste de juiste zorg kunnen bieden. Ook als er sprake is van een medische indicatie, kan de zwangere bij ons terecht, waarbij eventueel de zorg vanuit het ziekenhuis gecombineerd wordt met onze begeleiding.’

Nieuw: caseload-verloskunde

Sinds januari 2021 hanteert de praktijk een werkwijze die landelijk in opkomst is: de ‘caseload-verloskunde’. Verloskundige Linda Geerling: ‘Hierbij is er echte 1-op-1-begeleiding voor de zwangere; niet alleen gedurende de hele zwangerschap, maar ook in de periode daarna. Het idee erachter is dat de zwangere een band opbouwt met haar verloskundige en de kans groter is dat ze de zwangerschap en bevalling met vertrouwen in eigen kunnen doorloopt. Uit onderzoek is gebleken dat deze aanpak succesvol is, en ook wij zien de voordelen. Meer zwangeren bevallen onder onze begeleiding en er vindt minder vaak een overdracht naar het ziekenhuis plaats, bijvoorbeeld omdat er minder naar pijnstilling wordt gevraagd doordat er continue begeleiding is tijdens de bevalling. Daarom is er per maand ruimte voor 5 nieuwe zwangeren, want hierdoor is de kans groot dat de verloskundige die de zwangere begeleidt ook bij de bevalling aanwezig kan zijn.’

De zwangere centraal

Dat de zwangere centraal staat, blijkt ook uit de consulten. ‘We nemen daar de tijd voor’, aldus verloskundige Paula Leguijt. ‘De cliënt staat niet binnen 10 minuten weer buiten, maar voor een consult worden 30 minuten uitgetrokken, en wanneer nodig nog meer. In die tijd kan ze haar ervaringen delen en haar vragen stellen. In uitzonderlijke gevallen kunnen we zelfs thuiscontroles aanbieden.’

Caseload-verloskunde: echte 1-op-1-begeleiding

Na de bevalling

Ook na je bevalling blijft de verloskundige je nog volgen. Zij is gedurende de eerste tien dagen verantwoordelijk voor het welzijn van jou en je kind, en gaat regelmatig op huisbezoek. Na zes weken, als afsluiting van je kraamtijd, ga je nog even langs bij de praktijk voor de nacontrole, indien je dit wenst.
Bij ‘De eerste Stap’ kun je tevens terecht voor het anticonceptiespreekuur. Je krijgt informatie over de verschillende soorten anticonceptie en over de voor- en nadelen, en tevens worden er spiralen geplaatst.

Ben je geïnteresseerd en wil je je aanmelden? Dat kan via het aanmeldformulier op de website, maar je kunt ook bellen met de verloskundige van je keuze.

De verloskundigen

  • Ilse Vermeulen (06-10025849 of 06-42024356): praktijkruimte in Winsum en Uithuizen (donderdagochtend)
  • Paula Leguijt (06-10025849 of 06-52430775): praktijkruimte in Bedum en mogelijkheid in Winsum 
  • Linda Geerling (06-10025849 of 06-27157526): praktijkruimte in Middelstum en mogelijkheid in Winsum

Bevallen in een bad

Badbevallingen worden de laatste jaren steeds populairder en dat is niet voor niets, want bevallen in een bad met heerlijk warm water heeft veel voordelen voor zowel de moeder als de baby. ‘De eerste Stap’ verhuurt deze baden.

De voordelen van bevallen in bad:

  • Het is net zo veilig en hygiënisch als andere bevalmethoden, zoals in bed of op de baarkruk.
  • Je kunt in het water gemakkelijk je houdingen wisselen
  • Het warme water werkt ontspannend en rustgevend en daardoor pijnstillend.
  • Een bevallingsbad is gemakkelijk en snel op te zetten.
  • Je partner kan bij jou in het bad zitten om jou te ondersteunen.
  • Je baby komt ter wereld in warm water, wat de overgang vanuit de veilige baarmoeder naar de buitenwereld meer ontspannen maakt.
Datum: 31 maart 2022