zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage als cadeautje voor jezelf

Zwanger zijn is een heel bijzondere periode in je leven. Je kindje is zó gewenst en je hebt zolang uitgekeken naar het moment dat je eindelijk in verwachting bleek te zijn. En toch is het alsof je er nauwelijks van kunt genieten. De eerste drie maanden was je vreselijk misselijk en moe en nu heb je veel last van je bekken. Het lijkt in niets op die roze wolk die je je had voorgesteld. Je herkent je eigen lijf niet meer en voelt je af en toe verloren in je eigen lichaam.

Misselijkheid

De misselijkheid aan het begin van de zwangerschap lijkt samen te hangen met de stijging van het gehalte aan zwangerschapshormoon hCG. Met name aan het begin van de zwangerschap wordt er tussen de zesde en negende week een forse stijging waargenomen. Daarna daalt het gehalte langzaam en stabiliseert het zich rond de zestiende week. Verder verandert je spijsvertering gedurende de zwangerschap. Je verteert je voedsel langzamer en soms werkt de klep tussen je slokdarm en de maag minder goed.

Bekkeninstabiliteit

Klachten aan je bekken kunnen ontstaan rond de 20e week van de zwangerschap. Je lichaam maakt dan het hormoon relaxine aan dat ervoor zorgt dat je gewrichtsbanden weker en rekbaarder worden. Op die manier ontstaan er meer ruimte in het geboortekanaal zodat je kindje straks gemakkelijker geboren kan worden. Door die verweking kun je echter ook vervelende klachten krijgen, zoals pijn in je onderrug en bij het schaambeen. Daardoor kunnen simpele dingen als lopen of omdraaien in bed ineens veel pijnklachten geven.

Gespannen

Je voelt je als een vreemde in je eigen lichaam, dat nauwelijks nog als het jouwe aanvoelt. Soms zou je even weer je gewone zelf willen zijn en lekker willen ontspannen. Even niet meer moe zijn en pijn voelen. Zwangeren kunnen het dan ook best zwaar hebben. Al ben je als zwangere aan de ene kant heel sterk, toch ben je aan de andere kant ook heel kwetsbaar. Ook al toon je dit niet.

Je lichaam en geest vragen nu eenmaal om aandacht

Zwangerschapsmassage

Daarom is een zwangerschapsmassage ook zo heerlijk. In mijn praktijk heb ik een massagetafel waarin op buikhoogte een gat zit, zodat je gewoon lekker op je buik kunt liggen en kunt ontspannen. Veel zwangere vrouwen hebben last van bekkeninstabiliteit, en met deze massage kan ik de pijn daarvan even wegnemen. Tijdens het masseren wordt laagje voor laagje afgepeld, net zolang tot jij weer bij je gevoel komt.

Aandacht

Je lichaam en geest vragen nu eenmaal om aandacht en het is belangrijk om daar gehoor aan te geven. Als jij rustig wordt, wordt je kindje in je buik namelijk ook rustig. Dat maakt een zwangerschapsmassage niet alleen een cadeautje voor jezelf, maar ook voor je kindje. Ik doe dit meestal vanaf de derde maand van de zwangerschap tot vlak voor de bevalling en ik zie wat voor effect het heeft. Vrouwen komen meestal moe en gespannen binnen of zitten niet lekker in hun vel. Na afloop zie ik rust en ruimte in hun gezicht en zijn ze heerlijk ontspannen. Vaak wordt er zelfs met een knuffel afscheid genomen! Dat gun je toch iedereen?

Datum: 12 maart 2020