zekerheid

Kiezen voor zekerheid, wat kost dat eigenlijk?

Huisje, boompje, beestje. In de natuur gaat alles vanzelf zijn gang, maar bij ons mensen zitten er toch veel addertjes onder het gras als je besluit om te gaan samenwonen of trouwen. Uiteraard vertrouw je je partner helemaal, maar wat als anderen zich er mee gaan bemoeien? Een situatie die vaker voorkomt dan je denkt.

Zekerheid

Net als de situatie dat na het huwelijk er toch minder sprake was van echte liefde dan dat jij dacht. Daarom werd op 1 januari 2018 de wet veranderd. Iedereen die na deze datum getrouwd is, is dit in beperkte gemeenschap van goederen in plaats van dat alles van samen is zoals voorheen. Dit betekent dat je een eventuele partner er na een paar maanden niet zomaar met jouw vermogen van door kan gaan. Ook als een van de partners een bedrijf heeft, geldt dat deze automatisch onder de gemeenschap van goederen valt. Hierdoor valt het bedrijf niet in handen van de ander, maar wordt de partner ook beschermd tegen aansprakelijk voor schulden van het bedrijf.

Lentekriebels

Terug naar de natuur en de lentekriebels. Het is algemeen bekent dat als de zon begint te schijnen de verliefdheid hoogtij viert. En ook de plannen om te gaan samenwonen of trouwen borrelen in deze tijd vaker op. Vroeger was het heel normaal dat na een tijdje verkering er een aanzoek volgde met een periode van de verloving. Een mooie trouwdag en vaak ging je dan pas samen in een huis. Was er onverwacht een kleintje op komst, dan werd eigenlijk van je verwacht dat je ging trouwen. Die tijd is voorbij. Het samenwonen is de normaalste zaak van de wereld en ook het krijgen van kinderen is geen reden om te trouwen. Toch is het wel verstandig om na te denken hoe je een aantal zaken voor nu en/of voor later goed geregeld wil hebben. En welke vorm van samenleven kies je dan?

De voordelen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Behalve dat elkaar het ‘ja-woord’ geven en de belofte in voor en tegenspoed niet hoeft bij een geregistreerd partnerschap, zijn er natuurlijk nog meer verschillen. Met name als je relatie toch niet goed blijft gaan. Natuurlijk is dat niet het eerste waar je aan denkt maar het is wel goed om daar samen vooraf even bij stil te staan. Zo kan een geregistreerd partnerschap ontbinden, als er geen minderjarige kinderen zijn, buiten de rechter om beëindigd worden. Voor de beëindiging van een huwelijk moet je altijd naar de rechter. Ook de regel “scheiding van tafel en bed” kan binnen het huwelijk wel en bij een geregistreerd partnerschap niet.
Een samenlevingscontract ontbinden is een stuk makkelijker. We hebben het natuurlijk niet over het emotionele verhaal maar puur over het juridische deel. Dat een scheiding, in welke vorm dan ook, niet de prettigste tijd van je leven is, spreekt voor zich.

Rechten en plichten en ouderlijk gezag

Ook in het deel ‘in voorspoed’ zijn er wezenlijke verschillen. Bij een huwelijk of partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar zoals het onderhoudsplicht en erfrecht. Wil je liever gaan samenwonen, kun je hier in een samenlevingscontract voor kiezen. Ook een eventuele gemeenschap van goederen kan in samenlevingscontract opgenomen worden. Als je binnen het huwelijk kinderen krijgt, krijgen automatisch beide ouders het ouderlijk gezag over de kinderen terwijl bij een samenlevingscontract alleen de moeder automatisch dit gezag krijgt. Voor het ouderlijk gezag moet de vader het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en kan hij pas daarna met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren. Een groot verschil dus.

Kosten

Je begrijpt het al, er is niet een kant en klaar antwoord. Naast de vraag wat de kosten geregistreerd partnerschap of de samenlevingscontract kosten zijn, is er ook nog de vraag of er extra testamenten gemaakt moeten worden. Een en ander is afhankelijk van jullie situatie en jullie keuzes. Voor de juiste bedragen is het dus verstandig een notaris te raadplegen.

Datum: 22 april 2020