
Taal is overal, altijd
Taal is het allerbelangrijkste (en leukste!) wat er is. Vind ik, maar dat is nogal wiedes als je schrijft en dus elke dag met woorden bezig bent. Mijn vriend wordt geregeld gek van mijn getik op het toetsenbord en het leeslampje dat tot diep in de nacht aan staat. Maar in feite is iedereen op allerlei momenten met taal bezig, ook als je het helemaal niet doorhebt of niet dol bent op boeken.
Indruk
Wanneer je iemand probeert te leren kennen, bijvoorbeeld. Hoe iemand spreekt en wat iemand zegt, geeft je al snel een indruk van die persoon. Maar denk ook aan momenten waarop je jezelf probeert te vermaken en besluit een column te lezen, je appjes verstuurt en leest, je een bestelling plaatst bij een webshop, je met je partner de dag doorneemt of met je kind speelt. Taal is overal, altijd.
Grote invloed
Omdat taal overal is, heeft die een grote invloed op de manier waarop we de wereld om ons heen zien. Een simpel voorbeeld hiervan is het onderscheiden van kleuren. In het Nederlands hebben we maar één woord voor de kleur blauw. Tinten onderscheiden we hooguit door er een omschrijvend woord voor te zetten (‘licht’, ‘donker’). In het Grieks zijn er aparte woorden voor lichtblauw en donkerblauw (ghalazio en ble). Nu blijkt dat sprekers van het Grieks deze twee kleuren ook sneller en beter kunnen benoemen dan bijvoorbeeld sprekers van het Nederlands. Dit verschil is onschuldig van aard, maar je kunt je indenken waar een cultuurkloof kan ontstaan.
Omgekeerde zonnebril
Nu wil ik niet claimen dat de taal die we spreken onze gedachten bepaalt. Immers kunnen we van alles (be)denken waar we nog geen woorden voor hebben en de woorden bij die nieuwe concepten maken. Maar de taal die we spreken heeft wél invloed op onze hersenactiviteit. Het is geen kleurloos, neutraal medium: het beïnvloedt de associaties die we maken en waar we goed of slecht in zijn (zoals dus bijvoorbeeld kleuren herkennen!). Taal is daarmee veel meer dan de optelsom van woorden en grammatica alleen. Het is als een soort omgekeerde zonnebril: eentje die de wereld inkleurt.
Woordenschat
Niet alleen welke taal we spreken, maar ook de hoeveelheid taal heeft impact op de manier waarop we naar de wereld kijken. Filosoof Ludwig Wittgenstein zei al: ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld’. Dat blijkt te kloppen als een bus. Zo hebben kinderen die veel minder taal horen een veel kleinere woordenschat. Zo kennen ze slechts 20% à 30% van de woorden waarover kinderen met veel taalaanbod beschikken. En dat is natuurlijk jammer. Want hoe meer woorden je hebt, hoe beter je de wereld om je heen kunt beschrijven, begrijpen en verkennen.
Schatkist
Taal is een schatkist vanwaaruit een mens zich kan ontwikkelen, ontplooien, de wereld ontdekken. Een schatkist die het brein vormt en sterkt. En iedere ouder kan een kind deze schatkist meegeven. Gewoon door vooral véél te praten, te lezen, te schrijven. Ervoor te zorgen dat taal overal is, altijd.
-
Een zwangerschap duurt negen maanden. In die periode verandert er van alles in en aan je lichaam. Het lijkt misschien alsof het een lange periode is, maar die maanden gaan sneller voorbij dan je denkt.
-
Vijfentwintig jaar geleden kwam de Azerbeidzjaanse Irade voor de liefde naar Nederland samen met haar dochter.
-
Als ouder van een kind met een beperking heb je er soms behoefte aan om even op adem te komen. Daarnaast is het belangrijk om tijd en aandacht te creëren voor de rest van je gezin. Het kan ook zijn dat je een plek zoekt om je kind naartoe te brengen als je zelf aan het werk bent.
-
Duurzaam, gezond en groen: dat zijn de speerpunten van Vlietkinderen maatschappelijke kinderopvang in regio Haaglanden.
-
Een nieuw reisjaar ligt voor ons.
-
Woorden hebben kracht. Hoe je communiceert heeft invloed op je relaties en op jezelf. Welke woorden je kiest, zegt iets over je emoties en gevoelens ten aanzien van jezelf.
-
Ken je het gezegde ‘ouder worden is een gunst, ouder zijn is een kunst’? Het ouderschap is niet altijd even gemakkelijk. Het pakt soms heel anders uit dan je je had voorgesteld. En dan zit je soms letterlijk met je handen in het haar.
-
Als je een auto koopt, wil je er natuurlijk niet aan denken dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Of dat je een paaltje even niet ziet en een deuk in je auto rijdt. Toch kunnen dit soort zaken helaas gebeuren. En dan kun je maar beter goed verzekerd zijn.
-
Er is in de laatste jaren veel te doen geweest over online gokken in Nederland. Er mogen dan zowel veel voor- als tegenstanders zijn, de beslissing werd toch genomen om het te legaliseren. Niet veel later wordt er echter al weer veel aangepast, zoals bijvoorbeeld de regels voor het reclame maken voor online casino’s.
-
Het eerste jaar ontwikkelt je baby zich snel. Spelen is hier een groot onderdeel van. Tijdens het spelen ontwikkelt je baby niet alleen de motoriek, maar ook de hersenen.