glasvezel

Meer vanuit huis werken? Zorg voor een snelle internetverbinding!

De afgelopen jaren zijn we het gewend geworden om vanuit huis te werken. Eerder was het verplicht wegens de corona maatregelen, maar nu zien we ook dat veel organisaties het wel héél prettig vinden dat er flexibeler gewerkt kan worden. Steeds meer bedrijven zetten het thuiswerken dus (gedeeltelijk) door. Meer vanuit huis werken betekent echter ook dat de woning hierop aangepast moet worden. Met name een goede internetverbinding is hierbij van essentieel belang om de productiviteit en het werkplezier hoog te houden. Maar hoe pak je dit aan?

Doe de glasvezel check

Begin altijd met een glasvezel check. Deze kun je gewoon online uitvoeren en toont aan of jouw woning al toegang heeft tot het glasvezelnetwerk.

De werking van het glasvezelnetwerk klinkt een beetje als sciencefiction. Toch maken al heel wat gezinnen en bedrijven hier dankbaar gebruik van. Het grote voordeel van glasvezel? De mogelijkheid om een snelle en betrouwbare internetverbinding te leggen. Grootste voordeel is niet alleen de snelheid, maar ook de wijze waarop de verbinding niet snel verstoord wordt door stoorzenders van buitenaf. Het internetgedrag van de mensen in en buitenshuis geven geen problemen meer voor de snelheid van het internet. Hierdoor kan je op elk moment ongestoord en snel werken.

Controleer wat het echte probleem is

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of er écht sprake is van een probleem. Meestal is wel duidelijk te merken dat het internet traag is en vaak niet reageert. Echter, er zijn ook mensen die gewoon tevreden zijn over de snelheid van hun internet en er na een zogeheten speedtest achter komen dat het helemaal niet zo goed gesteld is met de kwaliteit van hun internet.

Daarom is het – ook als je nog geen problemen ervaart met het internet – goed om de kwaliteit hiervan eens in de zoveel tijd te checken. Weet je dat de internetsnelheid beneden het gemiddelde valt? Dan moet je op zoek gaan naar het echte probleem. Want waardoor ontstaat er een te trage verbinding? Wat is de bron van het probleem?

Soms heeft dit geen eens met het internet zelf te maken, maar is het simpelweg te wijten aan een oude computer. Soms is het vervangen van de apparaten waarop je werkt noodzakelijk om de internetverbinding weer te herstellen. Goed om dit van tevoren uit te zoeken. Zo weet je zeker dat je het juiste probleem aanpakt.

Geef het modem een ander plekje in huis

Is er geen mogelijkheid tot een glasvezelverbinding? Dan ben je toch afhankelijk van ‘gewoon’ internet. Maar wist je dat het modem in huis ook van invloed is op de snelheid van jouw internet? Meestal wordt deze op een onopvallende plek in huis geplaatst. Echter, als hij door allerlei obstakels heen moet om te kunnen verbinden, leidt dit al snel tot een tragere verbinding of haperingen. Misschien helpt het dus al om het modem een strategische plek in huis te geven. Het liefst zo hoog mogelijk voor het beste bereik.

Datum: 28 augustus 2022