matras

Lig jij comfortabel?

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk om optimaal te kunnen functioneren en lekker in je vel te zitten. Helaas kan slapen voor een hoop mensen een heleboel stress bezorgen. Slaapproblemen komen ontzettend veel voor en worden ook een steeds groter probleem. Of je nou niet in slaap komt, niet doorslaapt, veel droomt of simpelweg niet uitgerust wakker wordt, slecht slapen is verschrikkelijk wanneer het systematisch aan de hand is. Tijd om jouw slaapkamer eens even onder de loep te nemen. Kun jij iets veranderen in de ruimte waar je slaapt om jouw nachtrust te verbeteren?

Het juiste matras

Lig jij eigenlijk wel op het juiste matras? De voorkeur voor het ene of het andere matras is erg persoonlijk en de keuze aan matrassen is gigantisch. Loop eens een beddenwinkel in en probeer verschillende matrassen van verschillende materialen uit. Misschien liggen die wel een stuk lekkerder dan je eigen matras. Verdiep je in de verschillende materialen waarvan matrassen gemaakt worden. Zweet je veel? Heb je rugklachten? Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden als je een nieuw matras koopt.

Het juiste hoofdkussen

Wat voor een matras geldt, geldt misschien nog wel meer voor je hoofdkussen. Veel mensen moeten, waar ze ook naartoe gaan, altijd hun eigen hoofdkussen meenemen, anders vallen ze simpelweg niet in slaap. Kijk goed welke kussenvulling het best bij jouw behoeftes past. Daarnaast hangt jouw slaappositie ook heel erg samen met welk kussen jij het beste kunt kiezen. Een rugslaper heeft meer baat bij een latex kussen, een zijslaper meer bij een donzen kussen. De dikte van jouw kussen kan ook van belang zijn. Om nekklachten te voorkomen kan een buikslaper het best kiezen voor een wat dunner kussen. Tip: koop een kussen waar je zelf de vulling kunt bijvullen, dan kun je de dikte van jouw kussen precies afstellen op jouw eigen behoeftes.

Klimaat in jouw slaapkamer

Als jij zeker bent dat je kussen en matras gewoon in orde zijn, kan het klimaat in jouw slaapkamer ook van grote invloed zijn op jouw nachtrust. Check de temperatuur en vochtigheid in jouw slaapkamer eens. De ideale temperatuur om in te slapen ligt tussen de 16 en 19 graden Celsius en de ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 60 en 40 procent. Daarnaast is genoeg ventilatie belangrijk voor een goede nachtrust. Om ‘s nachts genoeg zuurstof te krijgen ventileer jij je slaapkamer idealiter elke dag ongeveer dertig minuten. Met deze tips zul jij een stuk beter slapen!

Datum: 16 juli 2023