stamppot

Stamppot in de mix

Zeg je ‘winter’, dan zeg je ‘stamppot’. Iedereen kent de klassiekers wel, van boerenkool en andijvie tot zuurkool en hutspot. Maar wie zegt dat je je aan deze klassiekers moet houden? Je kunt alle kanten op met stamppot. Sterker nog: je kunt er de hele wereld mee over!

Marokkaanse stamppot

Ingrediënten:

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 500 gram wortels
  • 200 gram kikkererwten uit blik
  • 125 gram geitenkaas
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • Peper en zout
  • Klontje boter
  • Scheutje melk

Bereidingswijze:

1. Zet een grote pan met water op en voeg hier de aardappels en wortel aan toe. Als je geen grote pan hebt, kun je ook de aardappels en de wortels los van elkaar koken. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.

2. Giet de aardappels en de wortel af. Stamp fijn met de melk, boter, ras el hanout, peper en zout.

3. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel af. Schep ze door de stamppot en maak af met de geitenkaas en het amandelschaafsel.

Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van soms wel twintig of meer specerijen, van kardemom en kruidnagel tot piment en galangawortel. Varianten die in supermarkten worden aangeboden bevatten vaak niet meer dan zes tot tien kruiden, maar smaken net zo lekker!

Indische andijviestamppot

Ingrediënten:

  • 600 gram kruimige aardappels
  • 400 gram andijvie
  • 100 milliliter kokosmelk
  • Klontje boter
  • Snuf gemalen koriander
  • Snuf gemalen gember
  • Snurf kurkuma
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels gebakken uitjes
  • 2 eetlepels ketjap

Voor de Indische gehaktballetjes:

  • 300 gram rundergehakt
  • 1 theelepel sambal (naar smaak)
  • Snuf knoflook
  • Snuf laos
  • Snuf gember
  • Snuf witte peper
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei

Bereidingswijze:

1. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar in een ruime pan met water.

2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom. Draai hier kleine balletjes van. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur tot ze rondom bruin zijn. Zet het vuur daarna laag en bak nog ongeveer 10 minuten of tot de gehaktballetjes gaar zijn.

3. Giet de aardappels af en voeg de andijvie toe aan de pan. Stamp het geheel fijn. Voeg daarna de kokosmelk, boter en kruiden toe en meng goed door elkaar. Warm het geheel nog een paar minuten op in de pan.

4. Neem de balletjes uit de koekenpan. Giet de ketjap en een scheut water in de koekenpan en roer de restjes los met een spatel. Laat het mengsel indikken tot een donkere jus en voeg hier de gehaktballetjes weer aan toe. Laat het geheel nog even sudderen.

5. Serveer de andijviestamppot met de gehaktballetjes, extra jus en wat gebakken uitjes.

Tip

Heb je geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan met de gehaktballetjes? Dan kun je deze ook makkelijk vervangen door kant-en-klare Indische gehaktballetjes uit de supermarkt.

Date: 20 december 2023