duurzaam-leven

Duurzaam leven – Goed(e) doel(en)

Er is niks lekkerder dan thuiskomen in een schoon, opgeruimd huis. Een plekje waar je iets terug kunt vinden waar je het gelaten hebt, waar je je kledingkast niet weemoedig opentrekt omdat je wéét dat alles al drie dagen in de wasmachine zit en waar de stofvlokken je niet achterna dansen. Gemiddeld verblijven we het merendeel van onze vrije tijd lekker thuis. Logisch dat je dan graag een plekje wilt dat echt bij jou past. Met deze tips maak je van je huis een thuis op een verantwoorde, milieubewuste manier én draag je je steentje bij om een ander hetzelfde te gunnen.

Verantwoord schoon

Bleek in het toilet, vloerreiniger bij het dweilen… Al met al staat ons schoonmaakkastje behoorlijk vol met chemicaliën die lang niet allemaal even goed zijn voor het milieu – of onze eigen gezondheid. Gelukkig komen er steeds meer biologische schoonmaakmiddelen op de markt, bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap of HappySoaps. Maar ook kun je vaak schoonmaken met dingen die je al in huis hebt: citroen, soda, zout of ‘plain old’ warm water. Een mooie start van een prachtige toekomst!

Geef een huis

Iedereen heeft recht op een dak boven z’n hoofd. Arme gezinnen, kwetsbare kinderen. Een huis legt de basis voor ontwikkeling, voor de start van een beter leven, voor zekerheid. Stichting HomePlan heeft projecten in Afrika en Zuid-Amerika, waar de medewerkers samen met lokale huisvestigingsprojecten huizen neerzetten, met als doel om het percentage mensen dat in extreme armoede leeft structureel te verlagen. HomePlan biedt een (t)huis en toekomst aan hen.

Veeg verantwoord

We kleden onze badkamer gezellig aan, maar die suffe, witte toiletrollen nemen we voor lief? Hoezo? The Good Roll vond dat het tijd werd voor gezellig wc-papier dat je toilet opfleurt. Al hun producten zijn milieuvriendelijk en 50% van de winst wordt gedoneerd om zij die het nodig hebben sanitaire voorzieningen te voorzien. Daar fleurt je toilet toch al aardig van op!

Hygge-zellig

Op die plek waar we zoveel tijd spenderen willen we tot rust komen. Rust en balans. Het idee van Hygge komt uit Denemarken: niet voor niets een van de gelukkigste landen ter wereld. Behalve een interieurtrend, is hygge een mentaliteit van samenzijn en warmte, genieten van de kleine dingen. Voor veel mensen betekent dit interieurmatig dekentjes, boeken, warm licht, bloemen. Het Engelse ‘cozy’ omschrijft het het best. Deens auteur Tove Ditlevsen zei er het volgende over: ‘Hygge is een toestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je echtgenoot, de belastingdienst en je ingewanden.’ In het boek ‘Hygge: de Deense kunst van het leven’ zoekt Mike Wiking precies uit wat het is dat die Denen zo gelukkig maakt.

Biologisch branden

Genesteld onder de deken geniet je van je kopje thee terwijl de kaarsen vredig branden voor een gezellige avond thuis vertoeven. Wanneer de volgende ochtend de zon volop schijnt, ogen je ruiten vettig en gewoon góór. Moet je nou alweer de ruiten gaan lappen? Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Dit kun je proberen te voorkomen door goed te ventileren, maar dat drukt de sfeer behoorlijk, niet? Kaarsen van sojawas zijn biologisch afbreekbaar en veroorzaken minder roetvorming. Bovendien branden ze vaak ook nog langer. Als je helemaal uitgebrand bent kun je de pot recyclen door er bijvoorbeeld je makeupkwasten of wattenschijfjes in te bewaren!

Datum: 10 september 2023