zomerdip

Zo voorkom je de zomerdip

Na een zomervakantie lijkt het net alsof je kind een heel stuk is vergeten. Vooral het gedeelte dat eerder in het schooljaar is aangeboden, wordt misschien niet meer helemaal goed herinnerd. We spreken dan van een ‘zomerdip’. Voor sommige kinderen is er na de zomervakantie sprake van een lichte achteruitgang. Hoe kun je dit als ouder voorkomen?

De zomerdip: snelle leerlingen vergeten het meest

Je kind doet het erg goed op school. Een mooi rapport, pikt snel nieuwe dingen op… En dan is daar de zomervakantie: een tijd waarin alles wat met school wordt geassocieerd even stilstaat. Na de zomervakantie merk je dat je kind opeens meer moeite heeft met school. De zomerdip heeft ook jouw kind te pakken gehad. Snelle leerlingen blijken de grootste slachtoffers van de zomerdip te zijn.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die tijdens de zomervakantie een kwartier per week oefenen met rekenen of taal, beter omgaan met de zomerdip dan andere kinderen. Daarom is oefenen, ook in de vakantie, heel erg belangrijk.

Aansporen om te lezen

Vooral lezen is heel erg belangrijk voor kinderen. Laat je kind regelmatig oefenen. Door het schooljaar heen oefent je kind dagelijks, maar met 6 weken zomervakantie zit er een kans in dat er veel minder gelezen wordt. Spoor je kind aan om te lezen. Doe dat op een leuke manier.

Laat je kind bijvoorbeeld een boek uitzoeken om te lezen voor het slapen gaan. Bespreek het boek met je kind en laat de fantasie leven. Lees eventueel ook samen: lees een stukje voor, laat je kind een stukje voorlezen en help elkaar. Zo zorg je ervoor dat lezen een echte activiteit wordt. Natuurlijk laat je je kind ook zelf stukken lezen, zonder dat je als ouder erbij bent.

Neem leuke taalspelletjes mee op vakantie

Taalregels kun je alleen goed onthouden als je ze actief toepast. In de zomervakantie wordt dat soms een beetje vergeten. Neem daarom leuke taalspelletjes mee voor de regenachtige dagen op de camping of voor in het hotel. Er zijn zat leuke spellen te vinden om samen te doen. Wie gaat er winnen? Maak er een spannende wedstrijd van.

Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld Ganzenborden of junior scrabble. En wat te denken van het AVI-kwartet van de Gorgels? Genoeg manieren om het oefenen met taal op een leuke manier aan te bieden.

Online oefenen, op een leuke manier

De kans is groot dat je kind in de zomervakantie de tablet erbij pakt. En dat is een mooi moment om ook online te oefenen. Natuurlijk niet met taalopdrachten; dat doet denken aan school en dat is saai. Biedt in plaats daarvan een leuke manier om online te oefenen aan.

Een goed platform hiervoor is Squla. Het leuke van Squla is dat er allerlei verschillende vakken te vinden zijn. Of het nu om rekenen of begrijpend lezen gaat. Of je nu wilt oefenen met tekenen of met taal: voor ieder vak is er wel een spel te vinden. En met TaalExtra geef je je kind net even weer dat ene zetje voordat school weer begint. Het biedt extra ondersteuning voor kinderen met spelling- en leesproblemen.

Rekenen als spelletje

Kinderen houden van puzzels en spelletjes. Daarom is het goed rekenen te benaderen als een leuke bezigheid. Laat je kind uitrekenen hoeveel wisselgeld jullie moeten krijgen bij het betalen in de supermarkt, of lees samen een recept en bak een taart. Ook kun je je kind bij de reisroute betrekken: hoe ver moeten jullie nog rijden tot jullie op de plaats van bestemming zijn?

Verzin leuke opdrachtjes. Wees creatief. Zo heeft je kind niet door dat hij of zij eigenlijk toch met schoolzaken bezig is. Goed voor de ontwikkeling en bovendien een goed middel tegen verveling.

Datum: 06 mei 2024