
Taal is overal, altijd
Taal is het allerbelangrijkste (en leukste!) wat er is. Vind ik, maar dat is nogal wiedes als je schrijft en dus elke dag met woorden bezig bent. Mijn vriend wordt geregeld gek van mijn getik op het toetsenbord en het leeslampje dat tot diep in de nacht aan staat. Maar in feite is iedereen op allerlei momenten met taal bezig, ook als je het helemaal niet doorhebt of niet dol bent op boeken.
Indruk
Wanneer je iemand probeert te leren kennen, bijvoorbeeld. Hoe iemand spreekt en wat iemand zegt, geeft je al snel een indruk van die persoon. Maar denk ook aan momenten waarop je jezelf probeert te vermaken en besluit een column te lezen, je appjes verstuurt en leest, je een bestelling plaatst bij een webshop, je met je partner de dag doorneemt of met je kind speelt. Taal is overal, altijd.
Grote invloed
Omdat taal overal is, heeft die een grote invloed op de manier waarop we de wereld om ons heen zien. Een simpel voorbeeld hiervan is het onderscheiden van kleuren. In het Nederlands hebben we maar één woord voor de kleur blauw. Tinten onderscheiden we hooguit door er een omschrijvend woord voor te zetten (‘licht’, ‘donker’). In het Grieks zijn er aparte woorden voor lichtblauw en donkerblauw (ghalazio en ble). Nu blijkt dat sprekers van het Grieks deze twee kleuren ook sneller en beter kunnen benoemen dan bijvoorbeeld sprekers van het Nederlands. Dit verschil is onschuldig van aard, maar je kunt je indenken waar een cultuurkloof kan ontstaan.
Omgekeerde zonnebril
Nu wil ik niet claimen dat de taal die we spreken onze gedachten bepaalt. Immers kunnen we van alles (be)denken waar we nog geen woorden voor hebben en de woorden bij die nieuwe concepten maken. Maar de taal die we spreken heeft wél invloed op onze hersenactiviteit. Het is geen kleurloos, neutraal medium: het beïnvloedt de associaties die we maken en waar we goed of slecht in zijn (zoals dus bijvoorbeeld kleuren herkennen!). Taal is daarmee veel meer dan de optelsom van woorden en grammatica alleen. Het is als een soort omgekeerde zonnebril: eentje die de wereld inkleurt.
Woordenschat
Niet alleen welke taal we spreken, maar ook de hoeveelheid taal heeft impact op de manier waarop we naar de wereld kijken. Filosoof Ludwig Wittgenstein zei al: ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld’. Dat blijkt te kloppen als een bus. Zo hebben kinderen die veel minder taal horen een veel kleinere woordenschat. Zo kennen ze slechts 20% à 30% van de woorden waarover kinderen met veel taalaanbod beschikken. En dat is natuurlijk jammer. Want hoe meer woorden je hebt, hoe beter je de wereld om je heen kunt beschrijven, begrijpen en verkennen.
Schatkist
Taal is een schatkist vanwaaruit een mens zich kan ontwikkelen, ontplooien, de wereld ontdekken. Een schatkist die het brein vormt en sterkt. En iedere ouder kan een kind deze schatkist meegeven. Gewoon door vooral véél te praten, te lezen, te schrijven. Ervoor te zorgen dat taal overal is, altijd.
-
Shapewear, ook wel corrigerend ondergoed genoemd, is een ideale manier om er altijd goed uit te zien, wat voor dag je ook hebt. Corrigerend ondergoed is een fijne manier om een strak silhouet te creëren onder je kleding, maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste soort en maat shapewear.
-
Een nieuw huis bouwen begint vaak met een idee. Misschien een schets op een servet of gewoon een droom in je hoofd. Maar wat je ook kiest, de prijs van zo’n project hangt af van veel factoren.
-
Thuis sporten is populairder dan ooit. Het bespaart reistijd, geeft flexibiliteit en je kunt trainen in je eigen comfortzone.
-
Heb je altijd al gedroomd van een eigen beautymerk? Dan is 2025 jouw moment. Met een groeiende vraag naar unieke, gepersonaliseerde producten en duurzame verpakkingen, biedt dit jaar meer kansen dan ooit om jouw ideeën tot leven te brengen.
-
Golf is niet meer het domein van mannen in V-halstruien en dure lidmaatschappen. De sport heeft in Nederland een fris imago gekregen: toegankelijker, speelser en verrassend laagdrempelig.
-
De tijd dat we tussen de middag allemaal zuur ons broodje kaas uit de broodtrommel peuterden, lijkt inmiddels een ander tijdperk. Lunchen is steeds minder een verplichte werkonderbreking en steeds meer een moment om echt even te ontsnappen. Wie nu rondkijkt in lunchrooms, ziet dat de Nederlandse lunchtafel is veranderd in een werelds buffet: falafel, pho, pokébowls, zuurdesembrood met burrata – het staat allemaal naast elkaar op de kaart.
-
Een degelijke wasdroger is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar een vaste waarde in veel huishoudens. Zeker met drukke schema’s, kinderen in huis of weinig buitenruimte is snel en efficiënt drogen een uitkomst. De markt voor wasdrogers is breed, met veel merken en modellen die allemaal beweren de beste te zijn.
-
Een levensverzekering geeft rust. Jij weet dat nabestaanden geld ontvangen als jij er onverwacht niet meer bent. De premie hangt af van leeftijd, gezondheid, dekking en looptijd.
-
Stel je voor: je hebt een uitnodiging ontvangen voor een exclusief gala. Je jurk hangt al klaar, maar nu komt het belangrijkste deel – de hakken.
-
Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen tijdens je wandelvakantie.