vitaal

Fit en vitaal

We willen allemaal oud worden, maar dan wel het liefst op een fitte en vitale manier. Alhoewel je dat natuurlijk niet helemaal voor het zeggen hebt, kun je er wel veel aan doen.

Cultuur en sport voor ieder kind

Wist je dat kunst, cultuur, muziek, sport en bewegen bijdragen aan de ontwikkeling én vitaliteit? Dat geldt voor jong en oud. Helaas groeien in Nederland gemiddeld 2 of 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, zwemles of pianoles kunnen. Dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen kinderen en jongeren hier toch aan meedoen. Typ op de website je postcode of gemeente in voor de spelregels en contactgegevens van de coördinator in jouw gemeente.

Bron: www.jeugdfondssportencultuur.nl

Beweegrichtlijnen

Voorheen hoorde je vaak het advies om minimaal een halfuur per dag matig intensief te bewegen. Onderzoek heeft aangetoond, dat het belangrijk is om daarnaast ook spier- en botversterkende oefeningen, zoals krachttraining, hardlopen of bootcamp, te doen. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft daarom de volgende richtlijnen opgesteld:

Kinderen 4 t/m 17 jaar
1 uur per dag matig intensief bewegen
3 x per week spier- en botversterkende activiteiten

Volwassenen en ouderen
2,5 uur per week matig intensief bewegen
2 x per week spier- en botversterkende activiteiten
balansoefeningen voor ouderen

Bron: www.kenniscentrumsportenbewegen.nl

Kans op kanker verkleinen

Alhoewel kanker steeds vaker een chronische ziekte begint te worden, is het nog wel doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het krijgen van kanker kan te maken hebben met erfelijke aanleg, maar vaak is het ook ‘gewoon’ domme pech. Wist je dat een ongezonde leefstijl het risico om kanker te krijgen vergroot? Je kunt dus ook maatregelen nemen om die kans te verkleinen.

 • Roken: 86% van alle patiënten met longkanker heeft dit gekregen door roken.
 • Zon en uv-straling: Bescherm je huid goed tegen de uv-stralen van de zon.
 • Voeding: rood vlees, fast food en producten met veel calorieën vergroten de kans op kanker. Groente, peulvruchten, fruit en volkorenproducten verkleinen het risico juist.
 • Beweging: door genoeg te bewegen, verklein je de kans op kanker.
 • Alcohol: er is een relatie tussen het drinken van alcohol en het krijgen van keel-, mond-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Eén glas per dag kan het risico al groter maken, maar hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op kanker. Ben je daarnaast ook een roker? Dan is de kans op kanker nóg groter.

Bron: www.kwf.nl

Tien tips om te ontspannen

Heb je geen inspiratie hoe je moet ontspannen? Dan speciaal voor jou 10 tips:

 1. Ontspanning door inspanning. Een eindje wandelen of werken in de tuin vermindert je stresshormoon.
 2. Maak je hoofd leeg. Meditatie, yoga en mindfulness zijn bewezen manieren om stress te verminderen.
 3. Muziek. Luister naar rustgevende muziek of de geluiden van de natuur.
 4. Hobby. Een hobby is bij uitstek een manier om je creativiteit en emoties in kwijt te kunnen.
 5. Knuffelen. Wist je dat er na 20 seconden knuffelen (met je (klein)kind, partner of huisdier) gelukshormonen vrijkomen?
 6. Warmte. Een bad, warme douche of een bezoekje aan de sauna is een heerlijke manier om tot rust te komen, want warmte helpt je lichaam te ontspannen.
 7. Slapen. Het is misschien een inkoppertje, maar tijdens een goede nachtrust (minimaal 7-8 uur per nacht) kan je lichaam ontspannen en vermindert je stresshormoon.
 8. Massage. Een massage is een goede manier om je stresshormonen te verminderen en om de hormonen die je een fijn gevoel geven te activeren.
 9. Seks. Er werkt niets zo goed om te ontstressen als een heerlijke vrijpartij, want door het orgasme komen allerlei stofjes in je lichaam vrij die stressverlagend en ontspannend werken.
 10. Niks doen. We zijn het niet meer gewend, maar doe gewoon eens helemaal niks. Leg je telefoon aan de kant, doe de tv uit en haal die EarPods uit je oren. Het is in het begin misschien wat onwennig, maar je knapt er enorm van op als je dit elke dag een kwartiertje doet.
Datum: 10 september 2023