Fit en vitaal
We willen allemaal oud worden, maar dan wel het liefst op een fitte en vitale manier. Alhoewel je dat natuurlijk niet helemaal voor het zeggen hebt, kun je er wel veel aan doen.
Cultuur en sport voor ieder kind
Wist je dat kunst, cultuur, muziek, sport en bewegen bijdragen aan de ontwikkeling én vitaliteit? Dat geldt voor jong en oud. Helaas groeien in Nederland gemiddeld 2 of 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, zwemles of pianoles kunnen. Dankzij het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen kinderen en jongeren hier toch aan meedoen. Typ op de website je postcode of gemeente in voor de spelregels en contactgegevens van de coördinator in jouw gemeente.
Bron: www.jeugdfondssportencultuur.nl
Beweegrichtlijnen
Voorheen hoorde je vaak het advies om minimaal een halfuur per dag matig intensief te bewegen. Onderzoek heeft aangetoond, dat het belangrijk is om daarnaast ook spier- en botversterkende oefeningen, zoals krachttraining, hardlopen of bootcamp, te doen. Het Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft daarom de volgende richtlijnen opgesteld:
Kinderen 4 t/m 17 jaar
1 uur per dag matig intensief bewegen
3 x per week spier- en botversterkende activiteiten
Volwassenen en ouderen
2,5 uur per week matig intensief bewegen
2 x per week spier- en botversterkende activiteiten
balansoefeningen voor ouderen
Bron: www.kenniscentrumsportenbewegen.nl
Kans op kanker verkleinen
Alhoewel kanker steeds vaker een chronische ziekte begint te worden, is het nog wel doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het krijgen van kanker kan te maken hebben met erfelijke aanleg, maar vaak is het ook ‘gewoon’ domme pech. Wist je dat een ongezonde leefstijl het risico om kanker te krijgen vergroot? Je kunt dus ook maatregelen nemen om die kans te verkleinen.
- Roken: 86% van alle patiënten met longkanker heeft dit gekregen door roken.
- Zon en uv-straling: Bescherm je huid goed tegen de uv-stralen van de zon.
- Voeding: rood vlees, fast food en producten met veel calorieën vergroten de kans op kanker. Groente, peulvruchten, fruit en volkorenproducten verkleinen het risico juist.
- Beweging: door genoeg te bewegen, verklein je de kans op kanker.
- Alcohol: er is een relatie tussen het drinken van alcohol en het krijgen van keel-, mond-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Eén glas per dag kan het risico al groter maken, maar hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op kanker. Ben je daarnaast ook een roker? Dan is de kans op kanker nóg groter.
Bron: www.kwf.nl
Tien tips om te ontspannen
Heb je geen inspiratie hoe je moet ontspannen? Dan speciaal voor jou 10 tips:
- Ontspanning door inspanning. Een eindje wandelen of werken in de tuin vermindert je stresshormoon.
- Maak je hoofd leeg. Meditatie, yoga en mindfulness zijn bewezen manieren om stress te verminderen.
- Muziek. Luister naar rustgevende muziek of de geluiden van de natuur.
- Hobby. Een hobby is bij uitstek een manier om je creativiteit en emoties in kwijt te kunnen.
- Knuffelen. Wist je dat er na 20 seconden knuffelen (met je (klein)kind, partner of huisdier) gelukshormonen vrijkomen?
- Warmte. Een bad, warme douche of een bezoekje aan de sauna is een heerlijke manier om tot rust te komen, want warmte helpt je lichaam te ontspannen.
- Slapen. Het is misschien een inkoppertje, maar tijdens een goede nachtrust (minimaal 7-8 uur per nacht) kan je lichaam ontspannen en vermindert je stresshormoon.
- Massage. Een massage is een goede manier om je stresshormonen te verminderen en om de hormonen die je een fijn gevoel geven te activeren.
- Seks. Er werkt niets zo goed om te ontstressen als een heerlijke vrijpartij, want door het orgasme komen allerlei stofjes in je lichaam vrij die stressverlagend en ontspannend werken.
- Niks doen. We zijn het niet meer gewend, maar doe gewoon eens helemaal niks. Leg je telefoon aan de kant, doe de tv uit en haal die EarPods uit je oren. Het is in het begin misschien wat onwennig, maar je knapt er enorm van op als je dit elke dag een kwartiertje doet.
-
We hebben er allemaal van tijd tot tijd last van: stress. Het woord heeft een negatieve klank, want je kunt er immers allerlei klachten door krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en nekklachten, concentratieverlies en slapeloosheid.
-
Wil je elke dag casual en sportief voor de dag komen? Zorg er dan voor dat je voldoende items in je kledingkast hebt hangen om die ambitie waar te maken. Combineren is daarbij het toverwoord.
-
Honing is al eeuwenlang een geliefd natuurproduct dat niet alleen heerlijk smaakt, maar ook talloze gezondheidsvoordelen biedt. Dit gouden elixer, geproduceerd door bijen, is meer dan alleen een zoetmiddel. Van culinaire toepassingen tot medicinale gebruiken, honing heeft een unieke plaats in ons dagelijks leven.
-
Naast reguliere behandelingen tegen kanker zijn er ook andere methoden die je gevecht tegen deze ziekte kunnen ondersteunen. Zelf heb je misschien ook al wel op internet rondgeneusd naar deze verschillende methodes.
-
Je hormonen hebben een groot effect op je lichamelijke én mentale gesteldheid. Niet alleen sturen de hormonen je stofwisseling, spijsvertering en orgaanfuncties aan, maar ook je emoties en gedrag. Wanneer je hormonen uit balans raken, kan het hele kaartenhuis dus omvergeblazen worden.
-
Naomi had er al haar hele leven last van: een vaak ongefundeerde angst die ieder moment de kop kon opsteken. Ze had geen idee hoe ze daar kon afkomen. Ze had al vele therapieën gevolgd en ondergaan.
-
Heb jij regelmatig te maken gehad met een blaasontsteking? Dat is erg vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je naar het toilet moet, terwijl er vaak maar weinig urine uit komt. Nog frustrerender is het wellicht om je te realiseren dat je man of vriend eigenlijk nooit een blaasontsteking heeft.
-
Bijna iedereen herkent het. Momenten waarop het je even allemaal te veel wordt. De werkdruk die je maar niet kunt loslaten, kinderen die ruziën en een partner die zijn of haar verhaal bij je kwijt moet… Plotseling overstroomt het je.
-
Na een intensieve sportsessie voel jij je weer voldaan. Tijdens je sessie heb je al aardig wat calorieën verbrand, echter weet jij wat de volgende ochtend gaat komen. Eén stap uit bed en je voelt de stramheid en pijn weer opkomen.
-
Een hele nacht slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de maand maart staan we daarbij stil op de Internationale Dag van de Slaap.