fast-furniture

Fast furniture? Verleden tijd!

Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? In Nederland gooien we met zijn allen jaarlijks 250 miljoen kilo’s aan meubels weg. In Europa is dat zelfs 11 miljard kilo! Het is tijd voor verandering.

Woontrends veranderen continu. Maar er is één trend die ieder jaar weer terugkomt: duurzaam wonen. Handwerk en ambacht vinden steeds vaker hun weg naar ons interieur. Eigenlijk is het niet langer een trend, maar de nieuwe norm. Het wordt tijd dat we fast furniture de kop indrukken. Maar hoe doe je dat?

Koop bewust

Zeg eens eerlijk: hoe lang heb jij stilgestaan bij je laatste interieuraankoop? Vaak koop je iets in een bevlieging. Of ga je mee met een trend die eigenlijk helemaal niet bij jouw woonstijl past, waardoor je er al snel op uitgekeken bent. Wees je daarom bewust van je aankopen. Heb je die ene vaas écht nodig? Denk je dat je over een paar jaar nog steeds blij bent met dat sierkussen? Langdurigheid, kwaliteit en duurzaamheid zijn drie kernwaarden die je in gedachten kunt houden wanneer je een nieuw woonitem koopt.

Kies de juiste materialen

Spaanplaat of plastic wil je het liefst vermijden als je kiest voor een duurzaam interieur. Niet alleen zijn deze materialen slecht voor het milieu, ze gaan ook nog eens niet lang mee. Investeer liever in duurzame materialen. Sommige houtsoorten komen van bomen die speciaal voor de houtindustrie worden gekweekt. Dat is een stuk beter voor het milieu van tropisch hardhout waarvoor hele bossen worden gekapt. Andere duurzame materialen zijn bamboe, riet, rotan en hennep.

Recycling vs. upcycling

Je hebt ongetwijfeld gehoord van de term recycling, waarbij een product dat als afval wordt gezien (deels) gebruikt wordt om een nieuw product te maken. Denk bijvoorbeeld aan oude autobanden die verwerkt worden in een vloerkleed. Upcycling werkt net een beetje anders. Hierbij blaas je je meubelstukken een nieuw leven in. Met een andere stof, nieuwe handvatten of pootjes geef je je interieur eenvoudig een frisse look. Ook met een likje verf kom je al een heel eind. Wist je dat er zelfs verf op natuurlijke basis bestaat?

Save, Use, Buy

Heb je al gehoord van de SUB-methode? Dit staat voor Save, Use, Buy en is een soort richtlijn voor een duurzaam interieur.

  • Save is de meest duurzame en budgetvriendelijke categorie. Koester de meubels en accessoires die je hebt door ze goed te onderhouden en te verzorgen. Repareer waar nodig en knap oude meubels op. Ook het kopen van tweedehands spullen valt hieronder: deze ‘red’ je immers van de afvalberg!
  • Use staat voor het optimaal gebruiken van je spullen. Hieronder valt ook lenen, leasen en delen. Wist je dat we 80% van onze spullen niet vaker dan één keer per maand gebruiken? En wat dacht je van meubilair voor de de kinderkamer? Als je iets relatief kort of weinig gebruik, kun je er ook voor kiezen om dit te huren of te lenen.
  • Buy staat voor (duurzaam) kopen. Naast dat er steeds meer duurzame opties voor meubilair zijn, kun je ook kijken naar de herkomst van je interieur. Waar moet het vandaan komen? En onder welke arbeidsomstandigheden is het meubelstuk geproduceerd? Vaak loont het om lokaal te kopen in plaats van bij een grote meubelgigant.

Koop tweedehands

Ga eens lekker struinen door de lokale kringloopwinkel. Als je goed zoekt, kun je hier echte parels vinden die nog in goede staat zijn omdat ze niet lang zijn gebruikt of omdat de vorige eigenaar er erg zuinig op is geweest. Geduld is het sleutelwoord! Tweedehands meubels zijn niet alleen duurzaam, maar geven je inrichting ook een unieke en persoonlijke uitstraling.

Verlichting

Goede verlichting is enorm belangrijk in je interieur. Ook op dit gebied kun je duurzame keuzes maken. Vervang je gloeilampen bijvoorbeeld door LED verlichting. Dit is energiezuinig én heeft een lange levensduur. Zo bespaar je ook nog eens geld. Dat is dubbel winst!

Datum: 10 september 2023