braadpan

Braadpan of Dutch oven: wat is het verschil en wat kun je ermee?

Om een beetje mee te komen in de wereld van de moderne hobbykok(kin), heb je wel van alles nodig om alle ingrediënten op de juiste manier te kunnen bereiden. Vandaag: de braadpan.

Behoorlijke prijs

OK, om maar even met de deur in huis te vallen: er is geen verschil tussen een braadpan en een ‘Dutch oven’. Dat is de term die in het buitenland aan deze onmisbare gietijzeren kanjers wordt gegeven. En niet alleen qua formaat en gewicht zijn ze behoorlijk, ook de prijs mag er wezen. Als in: die is hoog. Erg hoog. Want een braadpan vind je niet in een setje van vier of meer. Die zul je toch echt eerst apart moeten aanschaffen. Maar dan heb je ook wat!

Wat kan er dan allemaal in?

Tja, wat je wilt eigenlijk. Oorspronkelijk wordt deze pan, van de binnenkant vaak voorzien van emaille of keramiek, gebruikt voor de bereiding van vlees. Maar dat is lang niet alles wat je ermee kunt doen. Ook een stoofschotel bereid je ermee, of een heerlijke soep op eigen recept. Heb je een interessant ovengerecht gevonden dat je graag uit wilt proberen? Dikke kans dat je daarvoor ook je braadpan kunt gebruiken! Want ja, wanneer je zo’n ding aanschaft, dan wil je er natuurlijk wel zoveel mogelijk profijt van hebben.

Welk model is voor mij het beste?

Bij iedere pan moet je uiteraard goed kijken of die bedoeld is voor jouw veelgebruikte warmtebron. Gas, elektrisch, inductie, etc. Ben jij zo’n avontuurlijk persoon dat graag een maaltijd buiten bereidt – of dat nou in het wild, op een camping of in je eigen achtertuin is? Dan kies je voor de potjie variant, die pootjes heeft. In Australië bestaat een variant die bedourie heet. Deze zet je bij voorkeur neer op een verzameling hout of stenen waaronder vuur wordt gestookt. Even braden en smullen maar, van alles wat je in the Outback vindt! Kortom, hoe en waarvoor je jouw braadpan precies gebruikt bepaalt welk model jij moet hebben.

Wat mag zo’n pan mij kosten?

Een flinke duit, daar hadden we je al voor gewaarschuwd. Braadpannen horen thuis in het topsegment! Natuurlijk is de diameter ook bepalend voor de prijs. Maar voor eentje van rond de Ø 20-30 cm ben je al gauw tegen de €200 kwijt. Ja, dat lees je goed! Besef echter wel dat zo’n pan je leven lang meegaat en in de meeste gevallen ook gewoon in de afwasmachine geplaatst mag worden. Maar hé, zolang jij je hobby serieus neemt moet dat toch geen probleem zijn? Dus kom op, ga naar die (web)winkel en sla aan het oriënteren!

Datum: 23 september 2020