alcoholprobleem

Een paar glaasjes te veel of een alcoholprobleem?

Je hebt een lange, drukke en stressvolle dag op je werk gehad, en moest daarna ook nog koken voor je kinderen, twee wassen draaien en het huis schoonmaken. Om even bij te komen, schenk je jezelf een groot glas wijn in, en daarna nog een, en nog een, totdat de hele fles leeg is. Sinds de scheiding doe je dit bijna elke avond. Je weet dat dit niet goed voor je is, maar toch kun je er niet meer mee stoppen. Ligt een alcoholprobleem op de loer?

Alcoholprobleem: steeds meer mensen

Een alcoholprobleem is één van de meest voorkomende problemen in Nederland. De laatste jaren neemt het aantal mensen met een alcoholverslaving toe. Denk jij dat je een alcoholprobleem hebt? Dan is het tijd om je problemen onder ogen te zien, en beter voor jezelf te gaan zorgen.

Hoe herken je het?

In de praktijk is het lastig om te bepalen wanneer het nou om incidenteel ‘een paar glaasjes te veel’ en wanneer het om een alcoholprobleem gaat. De meeste drinkers hebben zelf vaak niet door dat ze een probleem hebben. Je kunt wel op een aantal zaken letten. Merk jij dat je steeds meer of sterkere drank nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken? Ben je een groot deel van de tijd bezig met alcohol en de kater die daarna volgt? Lukt het je niet meer om zelf te stoppen? Daarnaast zijn er een aantal symptomen van een alcoholprobleem die al in een vroeg stadium zijn te herkennen:

Kenmerken alcoholprobleem

Je hebt (mogelijk) een alcoholprobleem wanneer je:

  • elke dag (veel) drinkt
  • regelmatig overdag drinkt
  • je excessief alcohol gebruikt
  • niet in staat om zelf te stoppen
  • weleens black-outs hebt nadat je gedronken hebt
  • je soms verplichtingen niet nakomt vanwege je alcoholgebruik

Waar ligt de grens?

Zoals al eerder beschreven, is de grens van af en toe een paar glaasjes te veel naar een alcoholprobleem niet gemakkelijk te herkennen. Bovendien verloopt het proces van ‘sociale drinker’ naar ‘probleemdrinker’ geleidelijk. Maar je kunt wel op een aantal zaken letten. Zo merk je dat je geen regie of controle meer hebt over je alcoholgebruik. Ook zorgen de gevolgen van het alcoholgebruik ervoor dat je niet meer normaal kunt functioneren. Je verschijnt bijvoorbeeld regelmatig met een kater op je werk, je moet regelmatig afspraken met vrienden, familie of de sportclub afzeggen vanwege je drankgebruik en ook op feestjes heb je jezelf en je drinkgedrag niet meer in de hand.

Dit doet alcoholisme met je

De gevolgen van een alcoholprobleem liegen er niet om. Zo zijn er in de eerste plaats lichamelijke gevolgen. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, hebt last van trillen en transpireren en wordt zwaarder. Daarnaast zijn er natuurlijk gevolgen op sociaal gebied, zoals problemen in je relatie en in vriendschappen. Je werk begint eronder te lijden, en je krijgt misschien zelfs te maken met ontslag. Langzaamaan krijgt alcohol een steeds grotere rol in je leven, totdat je er helemaal afhankelijk van bent.

Zoek op tijd hulp!

Herken je je in de bovengenoemde kenmerken en symptomen? Dan is het het verstandig om op tijd hulp in te schakelen.

Datum: 08 augustus 2017