6 manieren om gezonde gewoontes aan te leren
Dagelijks twee stukken fruit eten, meer water drinken, een uur bewegen, vaker lezen… Allemaal gewoontes die we het liefst zouden hebben voor een gezond en gebalanceerd leven. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Wil je je goed voelen, dan is het belangrijk om gezond te leven. Je bent immers wat je op dagelijkse basis doet. Maar wanneer is een gewoonte eigenlijk een gewoonte? Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat een handeling in je systeem zit. En een gewoonte aanleren is één, maar deze volhouden is een tweede. Deze tips kunnen je daarbij helpen!
Beloon jezelf
Gewoontes die als belonend worden ervaren, vormen automatisch een sterke associatie in je hersenen. Een beloning maakt het daarom een stuk gemakkelijker om een gewoonte aan te leren. Als je bijvoorbeeld je tanden poetst, ervaar je direct het fijne gevoel van een schone mond door de mintsmaak die aan de tandpasta is toegevoegd. Zonder deze frisse smaak zou tandenpoetsen een stuk minder bevredigend zijn, en dus moeilijker vol te houden. Je kunt jezelf op verschillende manieren belonen. Luister je favoriete muziek tijdens het hardlopen of schoonmaken, of drink een lekkere kop koffie na het mediteren.
Gebruik bestaande gewoontes
Je hebt ongetwijfeld al heel veel gewoontes in je dagelijks leven. Je poetst bijvoorbeeld twee keer per dag je tanden. Of je laat iedere avond na het eten de hond uit. Het is gemakkelijk om hier nog een ritueel aan vast te plakken. Bedenk tijdens het tandenpoetsen drie dingen waar je dankbaar voor bent. Of eet standaard een stuk fruit tijdens of na de wandeling met je viervoeter. Een kleine verandering maakt een groot verschil!
Maak het jezelf gemakkelijk
Als iets veel moeite kost, is het moeilijk om vol te houden. Daarom kun je het jezelf het beste zo gemakkelijk mogelijk maken. Wil je bijvoorbeeld drie keer in de week ‘s ochtends sporten voordat je naar je werk gaat? Leg dan alvast de avond van tevoren je sportkleding klaar. En als je vaker zelf wil koken in plaats van eten bestellen, zorg er dan voor dat je in het weekend een weekmenu maakt voor de komende week. Zo hoef je niet iedere avond nog te bedenken wat je wil eten, en kun je gemakkelijker die diepvriespizza laten staan.
Denk lang, niet kort
Om teleurstelling te voorkomen en daadwerkelijk resultaten te behalen, kun je het beste doelen stellen voor de lange termijn. Binnen een maand vijf kilometer willen hardlopen, is waarschijnlijk onhaalbaar. Of van de ene op de andere dag suikervrij gaan eten. Het lukt niet, je raakt gefrustreerd en valt terug in oude patronen. Werk in plaats daarvan in kleine stapjes en maak je doelen laagdrempelig. Zo kun je van de handeling geleidelijk een routine maken, zodat het een automatisme wordt.
Visualiseer het proces
Sta eens stil bij de vraag waarom je eigenlijk een specifieke gewoonte wil aanleren. Vaak begin je vol goede moed aan iets nieuws, maar haak je af omdat het te veel moeite kost of omdat het onhaalbaar lijkt. Maar als je in je achterhoofd houdt waaróm je een gewoonte wil aanleren, blijf je beter gemotiveerd. Hoe meer je fantaseert over het eindresultaat, hoe minder zicht je hebt op de routine. Visualiseer in plaats daarvan de kleine, individuele stapjes. Zo blijf je gefocust op wat je wil bereiken.
Een stok achter de deur
Het aanleren én volhouden van gezonde gewoontes is nu eenmaal moeilijk. Soms kun je wel even een stok achter de deur gebruiken, bijvoorbeeld door plannen te maken waar je niet onderuit kunt. Neem een personal trainer of ga sporten samen met een vriendin. Of neem een abonnement op een maaltijdbox, zodat je standaard een gevulde koelkast hebt. Door de keuze bij jezelf weg te nemen, is er ook geen ruimte voor smoesjes.
-
Is het tijd voor een nieuwe inrichting van de tuin? Leuk! De tuin is altijd wel even een nét iets ander project dan binnen herinrichten.
-
Als je van plan bent om een huis te gaan kopen, dan heb je vast wel gemerkt dat hier nogal wat zaken bij komen kijken. Het vinden van het huis, het regelen van de hypotheek, de verhuizing, enzovoort. Een ander belangrijk ding bij het kopen van een huis, is het regelen van de verzekeringen.
-
Wanneer het einde van het leven nadert, kunnen gedachten over de eigen uitvaart naar de oppervlakte komen. Hoewel dit onderwerp voor velen gevoelig is, is het van groot belang om uw wensen duidelijk vast te leggen en te bespreken met uw naasten.
-
Een scheiding is voor niemand een gemakkelijke periode. Het kan emotioneel en mentaal uitdagend zijn om door deze situatie heen te gaan, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
-
Je stelt het al weken uit, maar elke ochtend levert het weer frustratie op. Het is tijd om je kledingkast op te ruimen en klaar te maken voor het volgende seizoen!
-
Een tuin kan een verlengstuk van je woonruimte zijn en een plek om te ontspannen en te genieten van de natuur. Maar hoe zorg je ervoor dat je tuin niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door een aangename plek is?
-
Wanneer je zaken combineert krijg je soms korting. Dat is iets wat nog niet iedereen weet, maar wat wel een truc is van veel mensen die op de kleintjes letten. Nu is de ene combi wel voordeliger dan de ander, maar aan het eind van de maand kan het je wel behoorlijk wat opleveren.
-
De introductie van babymelk aan je baby is een beslissing die een zorgvuldige overweging vereist. In de eerste levensmaanden speelt voeding een sleutelrol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind.
-
Wil jij aan de slag als coach? Of ben je al een zelfstandige coach maar wil je je leiderschap verbeteren? De Coach Intensive is dan de perfecte cursus voor jou. Hier leer je alles over het coachvak tot in detail.
-
De mensen om je heen laten weten dat je ze waardeert, is ontzettend belangrijk. En hoe kun je dat nu beter doen dan met een origineel, uniek en leuk cadeau?