
Een toost op het lezen
Vind jij lezen leuk? Misschien had je het niet verwacht, maar we lezen steeds meer. Chatberichten, socialposts, blogs, websites… platforms vol tekst. Maar hoewel kinderen vaak dol zijn op boekjes, verhaaltjes en versjes, groeit de ‘leeshaat’, stond in een krantenartikel dat ik laatst las. Hierbij gaat het niet over het lezen van je mobiel, maar over boeken. Is dat erg, of kunnen we het lezen van boeken best aan de eenzelvige zonderling overlaten?
Tot in mijn haarvaten
Zelf heb ik het altijd heerlijk gevonden om mezelf te kunnen verliezen in een verhaal. Denkbeeldig liep ik door het Den Haag van de vorige eeuwwisseling met Eline Vere, zat ik me met Frits Egters te vervelen in het naoorlogse Amsterdam of treinde ik met Harry richting Zweinstein. Zeker toen ik jong was begreep ik echt niet altijd alles wat er stond, maar ik voelde het tot in mijn haarvaten. En in de periode na het lezen van een boek schreef ik dan alleen nog maar in ellenlange, zwierige volzinnen of juist zakelijk en ultrakort. Voelde ik me somber en melancholisch, of juist hoopvol en levenslustig.
Persoonlijke ervaring
Maar dat is slechts mijn persoonlijke ervaring en zegt natuurlijk niets over of andere mensen meer zouden moeten lezen. Zolang je maar je boodschappenlijstjes begrijpt, een brief van de belastingdienst kunt lezen of een vacature kunt opzoeken, toch?
Noodzakelijk
Het belang van lezen is alleen groter dan een alledaags gemak. Sterker nog, lezen is noodzakelijk. We hebben het nodig om ons brein te prikkelen. Duizenden jaren geleden zei de onderwijskundige Quintilianus al: ‘Wanneer je niet leest, verslapt je brein als een spier die nooit getraind wordt.’ En door te lezen, stelt hij, leer je jezelf in breder perspectief te plaatsen. Want ‘wie zich nooit met een ander meet, kent zichzelf al snel te veel toe’. Als je leest, kun je dankzij honderden mensen op papier honderden keren proeven aan honderden verschillende situaties en elke dag gebruik je dat. Bij het inleven in andermans gevoel, bij het doorgronden van een tekst, bij het in perspectief plaatsen van je eigen meningen en visies.
Begrip en intelligentie
Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen door het lezen van boeken een dieper begrip en (emotionele) intelligentie ontwikkelen. Daarnaast leren ze vaardigheden waar ze later in het leven op terugvallen. In een boek worden problemen van meerdere kanten bekeken en verschillende oplossingen en interpretaties verkend. In tegenstelling tot bij film of tv heeft een lezer daarbij alle tijd en ruimte om zelf strategieën uit te denken en te ontdekken wat de eigen mening is, of die te vormen.
Zure appel
En nee, lezen is niet altijd gemakkelijk, Netflix opstarten is zeer verleidelijk. Dat herken ik maar al te goed! Maar niet alles hoeft natuurlijk gemakkelijk te zijn. Boeken zitten tjokvol frustratie, woede, liefde, blijdschap en geluk en daar moet je soms voor vechten. Het is als met chocola. Natuurlijk houdt iedereen daarvan, het is gemakkelijk dat lekker te vinden. Maar dat betekent niet dat dat het enige is wat je jezelf voorschotelt. Soms moet je ook die appel, dat spruitje of de spinazie eten. Juist die variëteit zorgt voor balans, leert je te genieten van een gezond diner. Zet jezelf af en toe maar eens een literaire bittere spruit voor, laat jezelf maar eens door de zure poëtische appel heen bijten en neem af en toe een suikerzoet romannetje en je ontdekt dat je veel meer lust dan je dacht.
-
Shapewear, ook wel corrigerend ondergoed genoemd, is een ideale manier om er altijd goed uit te zien, wat voor dag je ook hebt. Corrigerend ondergoed is een fijne manier om een strak silhouet te creëren onder je kleding, maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste soort en maat shapewear.
-
Een nieuw huis bouwen begint vaak met een idee. Misschien een schets op een servet of gewoon een droom in je hoofd. Maar wat je ook kiest, de prijs van zo’n project hangt af van veel factoren.
-
Thuis sporten is populairder dan ooit. Het bespaart reistijd, geeft flexibiliteit en je kunt trainen in je eigen comfortzone.
-
Heb je altijd al gedroomd van een eigen beautymerk? Dan is 2025 jouw moment. Met een groeiende vraag naar unieke, gepersonaliseerde producten en duurzame verpakkingen, biedt dit jaar meer kansen dan ooit om jouw ideeën tot leven te brengen.
-
Golf is niet meer het domein van mannen in V-halstruien en dure lidmaatschappen. De sport heeft in Nederland een fris imago gekregen: toegankelijker, speelser en verrassend laagdrempelig.
-
De tijd dat we tussen de middag allemaal zuur ons broodje kaas uit de broodtrommel peuterden, lijkt inmiddels een ander tijdperk. Lunchen is steeds minder een verplichte werkonderbreking en steeds meer een moment om echt even te ontsnappen. Wie nu rondkijkt in lunchrooms, ziet dat de Nederlandse lunchtafel is veranderd in een werelds buffet: falafel, pho, pokébowls, zuurdesembrood met burrata – het staat allemaal naast elkaar op de kaart.
-
Een degelijke wasdroger is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar een vaste waarde in veel huishoudens. Zeker met drukke schema’s, kinderen in huis of weinig buitenruimte is snel en efficiënt drogen een uitkomst. De markt voor wasdrogers is breed, met veel merken en modellen die allemaal beweren de beste te zijn.
-
Een levensverzekering geeft rust. Jij weet dat nabestaanden geld ontvangen als jij er onverwacht niet meer bent. De premie hangt af van leeftijd, gezondheid, dekking en looptijd.
-
Stel je voor: je hebt een uitnodiging ontvangen voor een exclusief gala. Je jurk hangt al klaar, maar nu komt het belangrijkste deel – de hakken.
-
Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen tijdens je wandelvakantie.