kaas

Hé, kaaskop!

Wist je dat wij Nederlanders met zijn allen gemiddeld 380 miljoen kilo kaas per jaar eten? Op brood, uit het knuistje of verwerkt in een lekker gerecht: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En wat dacht je van een lekker kaasplankje? Heerlijk tijdens een picknick in het park of tijdens eindeloze zomeravonden in de tuin onder het genot van een goed glas wijn. Maar hoe stel je een kaasplank samen?

Kaas is grofweg in te delen in vijf ‘families’. Witschimmelkazen zijn licht, romig en zacht van smaak. Deze kazen zorgen ervoor dat de smaken goed blijven hangen. Voorbeelden van witschimmelkazen zijn camembert en brie. Harde en half harde kazen onderscheiden zich door een notige of fruitige smaak. Je kunt ze makkelijk in blokjes snijden. Manchego, Emmentaler en Gouda zijn bekende voorbeelden van deze kaasfamilie. Geiten- en schapenkazen kenmerken zich door hun friszure smaak en schudden de smaakpapillen wakker. Rode korstkazen zijn romig van structuur. Soms kun je ze zelfs lepelen! Ze zijn vaak sterk van geur. Voorbeelden van rode korstkazen zijn Port Salut en Reblochon. De laatste kaasfamilie is de blauwschimmelkaas, zoals Roquefort of Gorgonzola. Blauwschimmelkazen worden gekenmerkt door hun blauwe aders. Ze zijn sterk van smaak en stinken een beetje.

Deze kazen lopen qua smaak op van mild naar pittig en kunnen daarom het beste in die volgorde gegeten worden. Doordat de sterke smaak van rode korstkazen en blauwaderkazen lang blijft hangen, zul je de andere soorten minder goed proeven.

Aan de slag

Het perfecte kaasplankje bestaat niet, omdat je eindeloos kunt variëren. Kies bijvoorbeeld voor een thema, zoals een Zwitserse kaasplank met Gruyère, Emmentaler, Vacherin Mont d’Or en Appenzeller. Of een Engels plankje met Cheddar, Red Leicester, Blue Stilton en Double Gloucester. Ook kun je een kaasplank maken met koeien-, geiten- en schapenkaas. En wist je dat je met Brie, Port Salut en Roquefort een prachtige rood-wit-blauwe plank krijgt?

Met deze tips wordt je kaasplankje nóg mooier!

  • Snijd een klein gedeelte van de kaas alvast aan. Dit nodigt uit om een stukje te pakken en om zelf de kaas te snijden.
  • Serveer je kazen op een mooie serveerplank.
  • Snijd de kazen in verschillende vormen: blokjes, plakjes, puntjes of brokken.
  • Voeg lekkere garnituren toe, zoals olijven, druiven, noten, vijgen, gedroogde worst en crackers.
Datum: 10 september 2023