
Hé, kaaskop!
Wist je dat wij Nederlanders met zijn allen gemiddeld 380 miljoen kilo kaas per jaar eten? Op brood, uit het knuistje of verwerkt in een lekker gerecht: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En wat dacht je van een lekker kaasplankje? Heerlijk tijdens een picknick in het park of tijdens eindeloze zomeravonden in de tuin onder het genot van een goed glas wijn. Maar hoe stel je een kaasplank samen?
Kaas is grofweg in te delen in vijf ‘families’. Witschimmelkazen zijn licht, romig en zacht van smaak. Deze kazen zorgen ervoor dat de smaken goed blijven hangen. Voorbeelden van witschimmelkazen zijn camembert en brie. Harde en half harde kazen onderscheiden zich door een notige of fruitige smaak. Je kunt ze makkelijk in blokjes snijden. Manchego, Emmentaler en Gouda zijn bekende voorbeelden van deze kaasfamilie. Geiten- en schapenkazen kenmerken zich door hun friszure smaak en schudden de smaakpapillen wakker. Rode korstkazen zijn romig van structuur. Soms kun je ze zelfs lepelen! Ze zijn vaak sterk van geur. Voorbeelden van rode korstkazen zijn Port Salut en Reblochon. De laatste kaasfamilie is de blauwschimmelkaas, zoals Roquefort of Gorgonzola. Blauwschimmelkazen worden gekenmerkt door hun blauwe aders. Ze zijn sterk van smaak en stinken een beetje.
Deze kazen lopen qua smaak op van mild naar pittig en kunnen daarom het beste in die volgorde gegeten worden. Doordat de sterke smaak van rode korstkazen en blauwaderkazen lang blijft hangen, zul je de andere soorten minder goed proeven.
Aan de slag
Het perfecte kaasplankje bestaat niet, omdat je eindeloos kunt variëren. Kies bijvoorbeeld voor een thema, zoals een Zwitserse kaasplank met Gruyère, Emmentaler, Vacherin Mont d’Or en Appenzeller. Of een Engels plankje met Cheddar, Red Leicester, Blue Stilton en Double Gloucester. Ook kun je een kaasplank maken met koeien-, geiten- en schapenkaas. En wist je dat je met Brie, Port Salut en Roquefort een prachtige rood-wit-blauwe plank krijgt?
Met deze tips wordt je kaasplankje nóg mooier!
- Snijd een klein gedeelte van de kaas alvast aan. Dit nodigt uit om een stukje te pakken en om zelf de kaas te snijden.
- Serveer je kazen op een mooie serveerplank.
- Snijd de kazen in verschillende vormen: blokjes, plakjes, puntjes of brokken.
- Voeg lekkere garnituren toe, zoals olijven, druiven, noten, vijgen, gedroogde worst en crackers.
-
Ben je op zoek naar nieuwe raamdecoratie? Niet iedere raamdecoratie is even geschikt voor een bepaalde ruimte. De keuze voor raamdecoratie heeft namelijk ook invloed op de sfeer. Gordijnen bijvoorbeeld, geven een andere sfeer dan jaloezieën of vitrage.
-
Fietsen is niet alleen een activiteit, maar ook een vervoersmiddel. Gedurende de pandemie hebben veel mensen de fiets ontdekt als een veilige en milieuvriendelijke manier om zich te verplaatsen.
-
Weet jij wie de eigenaresse en oprichtster van Bet365 is, een van de grootste online casino’s van dit moment? In dit artikel introduceren we haar aan je: Denise Coates.
-
Natuurliefhebbers, fanatieke wandelaars, mensen die graag een mooie fietstocht houden; behoor je tot één van die groepen mensen? Dan is een vakantie op één van de Waddeneilanden echt een aanrader…! Je vindt er een oase van rust en kunt er heerlijk genieten.
-
Denk jij bij het inrichten van je huis aan duurzaamheid? In Nederland gooien we met zijn allen jaarlijks 250 miljoen kilo’s aan meubels weg. In Europa is dat zelfs 11 miljard kilo! Het is tijd voor verandering. Woontrends veranderen continu.
-
Weet je nog, de Tienertoer? Voor het eerst weg zonder je ouders, gaan en staan waar je maar wil.
-
Er is niks lekkerder dan thuiskomen in een schoon, opgeruimd huis. Een plekje waar je iets terug kunt vinden waar je het gelaten hebt, waar je je kledingkast niet weemoedig opentrekt omdat je wéét dat alles al drie dagen in de wasmachine zit en waar de stofvlokken je niet achterna dansen. Gemiddeld verblijven we het merendeel van onze vrije tijd lekker thuis.
-
Dagelijks twee stukken fruit eten, meer water drinken, een uur bewegen, vaker lezen… Allemaal gewoontes die we het liefst zouden hebben voor een gezond en gebalanceerd leven. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wil je je goed voelen, dan is het belangrijk om gezond te leven. Je bent immers wat je op dagelijkse basis doet.
-
Bij veel zaken is de scheidslijn niet heel helder, vaak ontstaat er een groot grijs gebied waarbinnen veel mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is de keuze of je wel of niet een alcoholprobleem hebt. Het is niet eenvoudig om zelf te constateren of je verslaafd bent of niet. En zelfs wanneer je niet écht lichamelijk verslaafd bent, kun je wel een probleem met alcohol hebben.
-
Ben jij dol op een interieur vol karakter, warmte en een vleugje nostalgie? Dan past de vintage stijl waarschijnlijk goed bij je! Er zijn allerlei manieren om deze interieurstijl toe te passen in je eigen woning.