internet

Internet via glasvezel, kabel of VDSL: waar zitten de verschillen?

Is het tijd voor een nieuw internetabonnement? Dan valt er een hoop te kiezen, en dat kan best verwarrend zijn. Niet alleen heb je de keuze uit verschillende downloadsnelheden en pakketten met en zonder televisie, je moet ook nog kiezen voor welke soort internetverbinding je wilt. De gangbare keuzes zijn op dit moment VDSL, kabelinternet en internet via glasvezel. Om je een handje te helpen, leggen we hier uit wat het verschil tussen drie soorten internetverbindingen.

VDSL

Wellicht kun je je nog herinneren dat je in de jaren ’90 thuis internet had via de telefoon met behulp van een modem, waarmee je dan moest inbellen om een internetverbinding te hebben. Het ging allemaal traag en het was duur, maar het waren onze eerste stappen op het internet. De koperen telefoonlijn is daarna geschikt gemaakt voor sneller internet (en digitale televisie) met behulp van DSL-techniek. Via stroomsignalen wordt de data verstuurd. Hoe snel dit gaat, is ten dele gebaseerd op de ingekochte snelheid van je abonnement, maar wordt ook beïnvloed door of je via dezelfde verbinding televisie aan het kijken bent en de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale. Hoe verder je daar vanaf woont, hoe lager de snelheid van jouw verbinding. Het heeft geen zin om een abonnement af te sluiten voor een hogere snelheid dan haalbaar is op jouw locatie. Met een online postcodecheck kun je zien wat de maximaal haalbare snelheid is voor jou. De snelheden die in het algemeen haalbaar zijn met VDSL, liggen lager dan bij kabelinternet en internet via glasvezel.

Kabelinternet

Later in de jaren ’90 werd internet via het netwerk van je televisieaanbieder mogelijk. Internet via de kabel kan een stuk sneller dan via een VDSL-verbinding, en over het algemeen geldt dat de snelheid die je inkoopt ook de daadwerkelijke snelheid is die je kunt halen. De afstand tot de centrale is niet van invloed. Kabelinternet biedt ook een stabielere verbinding dan VDSL. Toch kleven er ook nadelen aan kabelinternet. Ten eerste is het zo dat je weliswaar een hoge downloadsnelheid kunt halen, maar de uploadsnelheid ligt een stuk lager. Met andere woorden: bestanden ontvangen kan snel, bestanden versturen gaat langzamer. Daarnaast zijn kabelaanbieders monopolist in hun werkgebied. Per locatie kun je dus maar één aanbieder kiezen. Dat betreft dan VodafoneZiggo, Caiway of Zeelandnet/Delta. De basisdienst van deze aanbieders blijft echter het aanbieden van televisie. Een abonnement voor kabelinternet kan daarom niet zonder een televisieabonnement bij dezelfde aanbieder afgesloten worden.

Glasvezelinternet

Glasvezel is een heel dunne vezel gemaakt van zeer helder glas, waardoorheen met behulp van laserlicht data gestuurd wordt op hoge snelheid. Die internetsnelheid is bij glasvezel een stuk sneller dan met DSL-internet en kan ook een stuk sneller zijn dan kabelinternet. Dat is omdat de lichtsignalen bij glasvezel sneller gaan dan de stroomsignalen bij andere soorten verbindingen. Bij sommige provider van glasvezelinternet kun je zelfs snelheden van 2 Gbps inkopen. De hoge snelheid geldt zowel voor het ontvangen als het versturen van bestanden, dit in tegenstelling tot VDSL en kabelinternet. De afstand tot een wijkcentrale is niet van invloed, waardoor glasvezelinternet ook zeer stabiel is. Een nadeel van glasvezelinternet is dat het momenteel nog niet voor iedereen beschikbaar is, omdat het netwerk nog wordt uitgerold. Met een online postcodecheck kun je zelf controleren of er glasvezel beschikbaar is op jouw adres, of dat dit binnenkort beschikbaar komt. Deze check kun je doen op de websites van glasvezelleggers KPN, DeltaFiberNetwerk en E-fiber.

Wat moet je kiezen?

Wat is nu de beste keuze voor jou? Heb je een beperkt budget, dan is VDSL het vriendelijkst voor de portemonnee. Maak je echter (met meerdere mensen) intensief gebruik van de internetverbinding, onder andere voor zaken als streamen of online games, dan koop je hiermee een kat in de zak omdat de mogelijkheden qua snelheid en capaciteit tamelijk beperkt zijn. Kabelinternet kan goedkoper uitvallen dan internet via glasvezel, maar dit hangt sterk af van welke aanbieder en welk abonnement je kiest. Het kan daarom lonen om te kijken of je ergens voor een vergelijkbaar bedrag met glasvezel een hogere downloadsnelheid kunt krijgen dan bij kabelinternet, want daarmee krijg je ook meteen een veel hogere uploadsnelheid. Daarbij moet je wel in het achterhoofd houden dat je bij kabelinternet ook televisie inkoopt. Bij glasvezel kun je pakketten met of zonder televisie kiezen.

Datum: 03 september 2020