minder-alcohol

Minder alcohol is een trend

Gen Z’ers drinken minder dan jongeren in vorige generaties. Steeds minder jongeren tussen 12 en 18 jaar zeggen dat ze roken, alcohol drinken of cannabis gebruiken, volgens een groot onderzoek van het VAD. Het aantal tieners dat alcohol gebruikt, is afgenomen. Tien jaar geleden dronk tweederde van de tieners weleens alcohol, maar nu is dat iets meer dan de helft. Deze verschuiving weg van alcohol komt deels voort uit een verhoogd bewustzijn van de risico’s die gepaard gaan met drinken, van slechte besluitvorming tot verslaving en negatieve gezondheidseffecten. Laten we nog eens de nadelen en de gevolgen van alcohol onder de loep nemen.

De nadelen van alcohol drinken

Alcohol drinken brengt diverse nadelen met zich mee. Het beschadigt de lever, verstoort het centrale zenuwstelsel en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Seksuele gezondheid kan worden aangetast, en het verzwakt het immuunsysteem, waardoor de kans op ziektes en bepaalde vormen van kanker toeneemt. Overmatig alcoholgebruik leidt tot obesitas, vermindert kansen op werk en beschadigt de alvleesklier en lever, wat diabetes kan veroorzaken. Alcoholverslaving is een groeiend probleem, met ernstige ontwenningsverschijnselen bij stoppen. Mensen hebben vaak geen andere keuze dan te kiezen voor Verslavingszorg Utrecht, omdat ze er zonder hulp niet vanaf komen. Het drinken van alcohol kan echt een grote negatieve impact hebben op de gezondheid en het algemene welzijn van een persoon.

De gevolgen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de gezondheid op de lange termijn. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, een onregelmatige hartslag en beroertes. De lever kan ontstoken raken met ernstige aandoeningen zoals alcoholische hepatitis, fibrose en cirrose. De nieren kunnen schade oplopen met zowel acuut nierfalen als chronische nierziekte als mogelijk gevolg. Daarnaast kan de alvleesklier ontstoken raken, wat de spijsvertering bemoeilijkt. Het immuunsysteem wordt verzwakt, waardoor de vatbaarheid voor ziekten zoals tuberculose en longontsteking toeneemt. Bovendien wordt alcoholverslaving vaak geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, zoals borst-, mond-, slokdarm-, keel-, strottenhoofd-, dikke darm-, en alvleesklierkanker. De gevolgen van een alcoholverslaving zijn dus ernstig en kunnen levensbedreigend zijn voor de verslaafde. Gelukkig zijn er bedrijven zoals Plushome waar je terecht kunt voor verslavingszorg.

Factoren die invloed hebben op verslavingsgevoeligheid

Verslavingsgevoeligheid voor alcohol wordt beïnvloed door een complex samenspel van factoren. Een belangrijke rol ligt in iemands genetische aanleg, waar bepaalde genen predispositie voor verslaving kunnen veroorzaken. Daarnaast speelt ook de familiegeschiedenis een rol, waar mensen met een familieachtergrond van alcoholisme een verhoogd risico hebben. Persoonlijkheidstrekken zoals stressgevoeligheid, impulsief gedrag en sensatiezoekerij kunnen mensen ook vatbaarder maken voor verslaving. Externe omgevingsfactoren, zoals opgroeien in een omgeving waar veel alcoholgebruik normaal is, blootstelling aan trauma en instabiele thuissituaties, kunnen het risico op verslaving vergroten. Bovendien kunnen biologische factoren, zoals individuele reacties op alcohol in de hersenen, bijdragen aan de vatbaarheid voor verslaving. Ten slotte hebben mensen met psychische aandoeningen een verhoogd risico op het ontwikkelen van alcoholverslaving, omdat ze alcohol mogelijk als een vorm van zelfmedicatie gebruiken om met emotionele pijn om te gaan. De conclusie is dat alcohol zeer slecht is en dat er verschillende factoren invloed kunnen hebben op het drinkgedrag van een persoon. Let dus goed op en drink bewust (of beter helemaal niet!).

Datum: 01 augustus 2023