koffiebekers

Wegwerp koffiebekers: hoe duurzaam is het?

Gebruik je ook wel eens wegwerpbare koffiebekertjes? Logisch dat je jezelf afvraagt of dit duurzaam is. Dagelijks gebruikt men gemiddeld drie koffiebekers in een kantoor. Per fulltimer heb je grofweg zo’n 1.000 koffiebekers per jaar nodig. In dit artikel gaan we na welke duurzame alternatieven er op het gebied van koffiebekers zijn. Zo kun je een inkoper op ander gedachte brengen of zelf andere koffiebekers voor jullie kantoor bestellen. Wil je nog meer impact maken? Vraag eens aan jouw lokale coffee-2-to-go-zaakje waar zij koffiebekers inkopen en wat het voor bekers zijn. Kiezen zij voor duurzaamheid?

Koffiebekers gemaakt van recyclebare materialen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: een circulaire economie. Het is idee is dat er geen begin en eind meer aan productiestromen zit. Restafval wordt gebruikt om nieuwe artikelen te produceren. Zo kun je materialen recyclen en is er minder verspilling. Een goed voorbeeld is de Halo Recycle Cup. Het karton van deze bekers is FSC-gecertificeerd en er is een biologisch afbreekbare coating gebruikt. Na het vergisten van deze bekertjes is er alleen nog papier. Met dit papier kun je nieuwe bekertjes maken. Enig nadeel aan deze bekertjes is de inzameling. Wanneer dit verkeerd gaat, is onmogelijk om de bekertjes te recyclen en gaat het materiaal verloren. Bij de fabrikant, distributeur en eindgebruiker ligt hier een stuk verantwoordelijk. Een gebruiker is verantwoordelijk voor het inzamelen van de bekertjes, een distributeur brengt het materiaal bij de fabrikant en deze maakt er nieuwe bekertjes van. Een mooi initiatief! En veel lekkerder om koffie uit te drinken, een milieuvriendelijke koffiebekertje voelt goed.

Zijn er alternatieven te bedenken?

Naast het recyclen van materiaal zijn er gelukkig nog veel meer alternatieven te bedenken. Wat dacht je van koffiebekers van bamboe? Bamboe groeit heel snel en is daarmee duurzamer dan gebruikelijke houtkap. Wil je helemaal stoppen met wegwerpbekertjes? Vergeet dan niet dat ook het afwassen van bekers ons milieu belast. Hiermee gaat ongeveer evenveel of zelf nog meer Co2-uitstoot gemoeid dan het produceren van nieuwe bekertjes. Kijk eens naar dit artikel van Milieu Centraal dat over dit onderwerp gaat. Zij adviseren met name om bekertjes meerdere keren te gebruiken. Of het nu om een mok of wegwerpbekertje gaat.

Datum: 30 januari 2020