all-electric-warmtepomp

All electric warmtepomp: volledig ‘van het gas af’!

De gasprijzen rijzen de pan uit. Bovendien is gasgebruik eigenlijk niet duurzaam te noemen. In de wereld van warmteoplossingen zijn er dan ook veel ontwikkelingen om het gasgebruik zo ver mogelijk terug te dringen. Waaronder de mogelijkheid om het huis volledig op elektriciteit te warmen: all electric! Hoe werkt dit en wat zijn hierbij de mogelijkheden?

Wel of geen gasverbruik in je woning?

Een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing tussen comfort en duurzaamheid. Maar ook hierbij wordt nog steeds gas gebruikt. Een all electric warmtepomp zorgt ervoor dat je volledig ‘van het gas af’ gaat. De naam zegt alles: je gaat hierbij volledig over op elektrische verwarming. Hoe gaat dit in zijn werk?

Wat is een all-electric warmtepomp?

Wanneer je een all-electric woning hebt, maak je geen gebruik van een cv-ketel. Het huis wordt verwarmd met een warmtepomp. Een all-electric warmtepomp zorgt voor zowel het verwarmen van het huis als van het water. Dit gebeurt op basis van ofwel de buitenlucht of bodemwarmte. Vaak bestaat een all-electric warmtepomp uit meerdere componenten die zowel binnen als buiten geplaatst zijn.

Waarom overstappen op all-electric?

Er zijn verschillende redenen om de overstap naar all-electric te maken. 

  • Een duurzame oplossing voor je woning 
  • Scheelt kosten door geen gasgebruik 
  • Mogelijkheden tot subsidie of regelingen vanuit de overheid

Je gaat volledig over op elektrische verwarming

Vloerverwarming elektrisch geregeld

Een cv-ketel levert warmte door middel van radiatoren. Het water wordt hierbij verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 80 graden. Een all-electric warmtepomp werkt anders. Deze is vooral efficiënt bij andere afgiftesystemen, zoals vloerverwarming of lage temperatuur-radiatoren. Vloerverwarming kan gemakkelijk geïnstalleerd worden zodat je kunt genieten van een prettig binnenklimaat dat volledig op elektriciteit geregeld wordt.

Let op: bereid je huis voor!

Een all-electric warmtepomp heeft minder vermogen dan een cv-ketel die op gas draait. Hierdoor is het nodig om je huis extra goed te isoleren. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren en hiermee lukt het de warmtepomp om ook in de strenge winter je huis van een aangename temperatuur te voorzien. Zorg voor isolatie van de muren, het dak en van in ieder geval dubbel glas en indien mogelijk zelfs driedubbel glas. Ook kan het nodig zijn een zwaardere elektriciteitsaansluiting te nemen, om de warmtepomp van voldoende elektriciteit te voorzien.

Overstappen op all-electric

Een volledig elektrische warmtepomp is een duurzame en voordelige oplossing om ‘van het gas af’ te gaan. Bij een overstap van een gasaansluiting naar een elektrische vorm van verwarming zoals een hybride warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp komt veel kijken. Wil je meer informatie over de overstap? Geo Nova helpt je graag bij de aanschaf en installatie van een all-electric warmtepomp. We kunnen je altijd informeren over elektrische vloerverwarming (+kosten) en andere warmteoplossingen voor je woning.

Datum: 09 oktober 2022