De geheimen van Rome

Een paar jaar geleden stapte ik met een vriendin op het vliegtuig naar Rome. Het was voor ons beide de eerste keer in deze prachtige Italiaanse stad en we hadden onszelf ruim de tijd gegund om alle bezienswaardigheden te ontdekken. We vergaapten ons aan de prachtige gebouwen en waanden ons echte Romeinen tussen het Colosseum, de Engelenburcht en de Trevifontein.

Sint-Pietersbasiliek

Maar de prachtige architectuur was niet het enige waar we ons aan vergaapten. Ook het mannelijk schoon mocht er zijn. Tijdens de dagelijkse siësta wisten we ons dan ook prima te vermaken op een niet nader te noemen datingapp. Zonder intenties, vol avontuur. En zo raakten we ineens aan de praat met een aardige meneer in een prachtig blauw-rood-geel uniform. Hij legde uit dat hij bewaker was in Vaticaanstad en vertelde ons in geuren en kleuren over zijn werk. In ruil voor een drankje wilde hij ons zelfs een rondleiding geven door de Sint-Pietersbasiliek.

Enorme rij

Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. De Sint-Pietersbasiliek stond bovenaan ons lijstje, maar we waren er nog niet aan toegekomen om daadwerkelijk naar binnen te gaan. Wel waren we een aantal keer langs de enorme rij gelopen, gezien het feit dat ons appartement op een steenworp afstand lag. Dat gaf ons ook mooi de kans om ‘onze’ bewaker even in actie te zien voordat we met een volslagen vreemde zouden afspreken.

Achteringang

De volgende dag ontmoetten we hem aan het einde van de middag bij de pilaar op het plein. Zijn uniform had hij in de kast laten hangen, maar ook in zijn normale kloffie wist hij ons door de achteringang van de Sint-Pietersbasiliek te loodsen. We keken onze ogen uit. Onze bewaker wist ons alles te vertellen over de schepen, de kunstwerken, kapellen en relikwieën. Over de graven, de grotten, de koepels en beelden.

Geheime gangen

Maar daar stopte de rondleiding niet. Via een afgelegen deurtje met daarop een bordje met ‘Nessun accesso’ kwamen we terecht in een wirwar van geheime gangen, kamers en trappenhuizen. Ze leidden naar plekken waar de normale toerist niet mocht komen. Wij wel, want wij waren even geen normale toerist. Wij waren insiders, even verheven boven het volk dat buiten nog steeds in de rij stond. En dat alles voor een drankje.

In ruil voor een drankje wilde hij ons zelfs een rondleiding geven

Ondergronds

Naast de bekende toeristische attracties heeft Rome nog veel meer goed bewaarde geheimen. Boven de grond blijven in Rome is voor beginnelingen. Wist je dat de stad onder haar geplaveide straten net zoveel moois herbergt als daarboven? Wie goed zoekt, leert de stad van een heel andere kant kennen – letterlijk en figuurlijk. Het Stadion van Domitianus dat onder het Piazza Navona ligt, bijvoorbeeld. Of de San Clemente, waar je laag na laag afdaalt door tweeduizend jaar geschiedenis tot aan de resten van een oud Romeins heiligdom.

Tuin der Sinaasappelen

Op de Aventijnse heuvel – een van de zeven heuvels waarop Rome is gebouwd – vind je de Tuin der Sinaasappelen. In de tuin staat een gesloten poort, maar wie door het sleutelgat tuurt, vindt een betoverend uitzicht. Je waant je in maar liefst drie landen: terwijl je op Italiaanse bodem staat, zie je de tuin op grondgebied van de Maltezer Orde met op de achtergrond de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Monte Mario

Het is onmogelijk om heel Rome te zien tijdens je tripje. Of niet? Vanaf de Monte Mario, het romantische uitzichtpunt van het parco di Villa Mellini, zie je heel Rome in één oogopslag. Ook vind je hier het Osservatorio Astronomico e Meteorologico en een gezellig café waar je heerlijke Italiaanse espresso drinkt. Tip: neem je verrekijker mee!

Datum: 17 april 2023