samenwonen

Samenwonen? Zo mix je verschillende smaken en stijlen

Spannend! Jij en je partner gaan ein-de-lijk samenwonen. Er rest alleen een probleem: jullie hebben twee totaal verschillende smaken en kunnen het dan ook niet eens worden over het interieur. Al ruziënd lopen jullie door de bouwmarkt en de frustraties lopen hoog op. Je begint bijna te twijfelen of jullie niet te verschillend zijn. Soms lukt het niet om hier samen uit te komen. Een interieurontwerper kan je dan helpen om een middenweg te vinden.

Overeenkomsten en verschillen

Je legt vaak de nadruk op de verschillen, terwijl je je beter kunt focussen op de dingen die je wel gemeen hebt. Het wordt dan tijd om je overeenkomsten op een rijtje te zetten, zodat jullie elkaar beter kunnen tegemoetkomen. Vervolgens kun je kijken naar de verschillen: welke smaken en stijlen kun je toch op een of andere manier combineren?

Combinatiemogelijkheden

Misschien houd jij van kleur, terwijl je partner van modern en strak houdt, of andersom. De een laat zich liever inspireren door de showrooms van Ikea, terwijl de ander juist op zoek is naar een meer unieke uitstraling. Of je partner houdt van industrieel, terwijl jij je meer aangetrokken voelt tot een landelijke stijl. Hoewel dit op het eerste oog problematisch lijkt, kan dit toch vaak gecombineerd worden.

Tegenhangers

Al bladerend door woonbladen komen jullie er bijvoorbeeld achter dat je je allebei wel kunt vinden in een industriële look: strak, functioneel, maar toch ook stoer en net iets anders. Je partner is misschien praktisch ingesteld, terwijl jij juist van gezelligheid houdt en dol bent op kussentjes, kaarsen en planten. Dit past perfect binnen een Scandinavische stijl, waar moderniteit, functionaliteit en hygge samenkomt. Of je komt tot de ontdekking dat klassieke en moderne elementen elkaar moeiteloos ontmoeten in een landelijke stijl.

welke smaken en stijlen kun je toch op een of andere manier combineren?

Mixen en matchen


Zo gaan romantische pasteltinten goed samen met stoere, industriële elementen als een bakstenen muur of donker hout. Combineer een strakke bank met grof gebreide kussens of een plaid. Een rustige en lichte Scandinavische stijl kun je opvrolijken met bohemian accenten als opvallende kussens, vloerkleden en natuurlijk veel groen. Glanzend witte muren komen goed uit de verf in combinatie met matte, zwarte accessoires. En heb je een strak of licht interieur, dan kun je deze prima aankleden met kleurrijke details en retro prints.

Eenheid bewaren


Het moet natuurlijk niet te chaotisch worden. Bewaar eenheid door een overkoepelend thema te creëren in elke ruimte: dit doe je door hetzelfde materiaal in verschillende kleuren te gebruiken, of verschillende stijlen in dezelfde kleur aan te brengen. Ga bijvoorbeeld voor een kleurenpalet met maximaal 3 of 4 verschillende tinten. Of geef een wand een opvallende kleur en houd de rest van de inrichting minimalistisch.

Stijlen groeperen


Ook kun je ervoor kiezen om het geheel simpel te houden, maar leuke hoekjes te maken om extra sfeer aan te brengen. Geef bijvoorbeeld kamers verschillende thema’s en groepeer verschillende stijlen zodat het niet te rommelig wordt. Denk aan een exotisch tintje met een patchwork vloerkleed, gouden accenten, etnische kunst en tropische planten. Of voeg een vleugje vintage toe met een jaren 60 bureau en draaitelefoon. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ontmoet Annemieke


Kom je er samen niet uit? Interieurontwerper en -stylist Annemieke Bezemer helpt je graag om samen tot een een interieur te komen dat jullie beiden gelukkig stemt. Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak om jullie woonwensen in kaart te brengen en droominterieur werkelijkheid te maken. Zo kun je je geheel gaan richten op het fijne vooruitzicht van samen aan een thuis bouwen.

Datum: 17 juli 2020