verzekeringen

5 verzekeringen die je voor je auto kunt afsluiten

Als je een auto koopt, wil je er natuurlijk niet aan denken dat je betrokken raakt bij een ongeluk. Of dat je een paaltje even niet ziet en een deuk in je auto rijdt. Toch kunnen dit soort zaken helaas gebeuren. En dan kun je maar beter goed verzekerd zijn. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar geeft je ook een vertrouwd gevoel. Er zijn diverse soorten verzekeringen. In dit artikel staan de 5 belangrijkste autoverzekeringen die je kunt afsluiten.

Allrisk

Iedere verzekeraar biedt verschillende verzekeringen aan. Of dit nu een onbekende verzekeraar is of een grote naam zoals Allianz Direct. De verzekering die je altijd tegenkomt is de allrisk verzekering. Allrisk is perfect voor nieuwe auto’s, dit zijn auto’s met een leeftijd jonger dan 6 jaar. Deze voertuigen hebben nog een flinke dagwaarde. Daardoor is het meer dan de moeite waard om ze all risk te verzekeren. Bij deze verzekering worden alle schades gedekt, dus ook wanneer je zelf een ongeluk hebt veroorzaakt.

WA

WA betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit is de goedkoopste verzekering en het meest gekozen bij oudere auto’s. Als je auto 12 jaar of ouder is, wordt deze tot de oudere auto’s gerekend. Bij een WA verzekering worden alleen schades die je aan andere voertuigen en personen veroorzaakt gedekt.

WA + beperkt casco

Is je auto tussen 6 en 12 jaar oud? Dan komt WA + beperkt casco het meest in aanmerking. De verplichte wettelijke aansprakelijkheid is bij deze verzekering aangevuld met wat extra dekkingen. Schade die veroorzaakt wordt door dieren, wordt met deze verzekering vergoed. Ook schades door natuurverschijnselen vallen onder beperkt casco.

Inzittendenverzekering

De drie hierboven genoemde verzekeringen zijn de drie zogenoemde vaste verzekeringen. Deze kun je indien gewenst nog aanvullen. De inzittendenverzekering is een van de meest interessante opties. Als je vaak bijrijders in de auto hebt, is het goed om ervoor te zorgen dat ze verzekerd. Met de inzittendenverzekering is overigens niet alleen de passagier verzekerd, maar ook de spullen die in de auto liggen.

Verkeersrechtsbijstand

Een ongeluk is niet leuk. En het wordt nog vervelender als je er met de andere partij niet uitkomt. Dit kan zelfs tot een gang naar de rechter leiden. In dat geval komt de verkeersrechtsbijstandverzekering van pas. Juridische hulp wordt vergoed. En het fijne aan deze aanvullende verzekering is dat hij zowel geldig is voor problemen in Nederland als in het buitenland.

Datum: 19 februari 2023