
Als taal niet wil vloeien
Soms gaat schrijven bijna vanzelf, andere keren voelt de knipperende cursor op het lege document bijna als een persoonlijke aanval. De woorden komen niet. Alsof er een luikje in mijn brein dichtzit waarachter de zinnen en ideeën opgesloten zitten. Hoe kan het toch dat de inspiratie soms een opgedroogde put is en de taal niet wil vloeien?
Wat moet je doen?
Kijk, je kunt stellen: schrijf dan gewoon even niet. Maar voor mij is dat ten eerste geen optie, want ik werk op een redactie. Maar daarnaast kunnen er veel meer redenen zijn om toch te willen schrijven. Wat moet je doen wanneer je wél de behoefte voelt om creatief met taal bezig te zijn, maar er gewoon niets uit je handen komt?
Wat is inspiratie?
Dit brengt me bij een eerste belangrijke vraag: wat is inspiratie eigenlijk? Waarom hebben we het nodig om mooie taal te kunnen produceren? En hoe kan het dat het er soms wel en soms niet is? Volgens mij is het belangrijk om eerst los te raken van het idee dat inspiratie iets is wat je overkomt en je dan tijdelijk tot je beschikking hebt, om vervolgens weer onverwachts te vervliegen. Als een soort verkoudheid die je per (on)geluk tegen het lijf loopt.
Stappenplan
Op internet (DBNL) vond ik de definitie: ‘[inspiratie is] een bewustzijnstoestand waarin iemand over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos problemen oplost of ideeën aandraagt’. Dat wil ik ook. Vooral de woordjes ‘schijnbaar moeiteloos’ spreken mij aan. Maar hoe? Hoe kan ik actief die inspiratie vinden, zodat ik ook mijn maximaal scheppende taalvermogen kan inzetten en woorden mijn blad gaan vullen? Een stappenplan.
1. Een plan maken en navolgen
Inspiratie komt je dus altijd aanwaaien, maar moet je soms najagen. Wachten op een briljante tekst werkt voor bijna niemand. Besluit dat je op een bepaald tijdstip gaat schrijven, minimaal 600 woorden wilt neerzetten en begin. Plan een uur/dag/week later tijd in om bij te schaven. En stel vervolgens een deadline wanneer je je tekst af wilt hebben. Door je te onderwerpen aan een plan móét je wel. En door een zekere ‘indaalperiode’ in te plannen, gun je je brein tijd om je concepten nog wat bij te schaven.
2. Zonder jezelf (een beetje) af
Als inspiratie je niet komt aanwaaien, moet je die soms opzoeken. Bijvoorbeeld door je niet te laten afleiden van je eigen gedachtes en ideeën. En tegelijkertijd door je wél te laten afleiden door het alledaagse leven. Kortverhalenschrijver Robert Carver zei dat hoe jij kijkt naar de wereld áltijd een uniek verhaal meebrengt. Wat jij over iets denkt, hoe jij iets beleeft en hoe jij dat omschrijft is uniek. En daarmee altijd bijzonder. Gun jezelf de tijd en ruimte om jouw eigen denkwereld te verkennen.
3. Wees lief. Wees streng.
Inspiratie komt je echt niet aanwaaien, maar moet je soms stimuleren. Bijvoorbeeld door jezelf uit te dagen het eens helemaal anders te doen. Eens een andere vorm te kiezen, streng te zijn over de kwaliteit van je tekst of een nieuw onderwerp uit te pluizen. Wees streng, maar wel rechtvaardig. Want dát je schrijft, is al heel wat.
-
Shapewear, ook wel corrigerend ondergoed genoemd, is een ideale manier om er altijd goed uit te zien, wat voor dag je ook hebt. Corrigerend ondergoed is een fijne manier om een strak silhouet te creëren onder je kleding, maar dan is het wel belangrijk dat je kiest voor de juiste soort en maat shapewear.
-
Een nieuw huis bouwen begint vaak met een idee. Misschien een schets op een servet of gewoon een droom in je hoofd. Maar wat je ook kiest, de prijs van zo’n project hangt af van veel factoren.
-
Thuis sporten is populairder dan ooit. Het bespaart reistijd, geeft flexibiliteit en je kunt trainen in je eigen comfortzone.
-
Heb je altijd al gedroomd van een eigen beautymerk? Dan is 2025 jouw moment. Met een groeiende vraag naar unieke, gepersonaliseerde producten en duurzame verpakkingen, biedt dit jaar meer kansen dan ooit om jouw ideeën tot leven te brengen.
-
Golf is niet meer het domein van mannen in V-halstruien en dure lidmaatschappen. De sport heeft in Nederland een fris imago gekregen: toegankelijker, speelser en verrassend laagdrempelig.
-
De tijd dat we tussen de middag allemaal zuur ons broodje kaas uit de broodtrommel peuterden, lijkt inmiddels een ander tijdperk. Lunchen is steeds minder een verplichte werkonderbreking en steeds meer een moment om echt even te ontsnappen. Wie nu rondkijkt in lunchrooms, ziet dat de Nederlandse lunchtafel is veranderd in een werelds buffet: falafel, pho, pokébowls, zuurdesembrood met burrata – het staat allemaal naast elkaar op de kaart.
-
Een degelijke wasdroger is tegenwoordig geen overbodige luxe meer, maar een vaste waarde in veel huishoudens. Zeker met drukke schema’s, kinderen in huis of weinig buitenruimte is snel en efficiënt drogen een uitkomst. De markt voor wasdrogers is breed, met veel merken en modellen die allemaal beweren de beste te zijn.
-
Een levensverzekering geeft rust. Jij weet dat nabestaanden geld ontvangen als jij er onverwacht niet meer bent. De premie hangt af van leeftijd, gezondheid, dekking en looptijd.
-
Stel je voor: je hebt een uitnodiging ontvangen voor een exclusief gala. Je jurk hangt al klaar, maar nu komt het belangrijkste deel – de hakken.
-
Wandelen is een prachtige manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd aan je conditie te werken. Of je nu een ervaren wandelaar bent of net begint, het is belangrijk om de juiste verzorgingsproducten mee te nemen tijdens je wandelvakantie.