seksuele-gezondheid

Het is tijd om taboes omtrent de seksuele gezondheid te doorbreken

Nederland wordt wereldwijd gezien als een zeer open en tolerant land, waar alles bespreekbaar is en waar er erg veel waarde wordt gehecht aan openheid en eerlijkheid. Ondanks deze positieve kenmerken zijn er helaas ook in Nederland nog steeds diverse taboes die doorbroken dienen te worden. Eén van deze taboes is het bespreekbaar maken van de seksuele gezondheid en in het bijzonder dyspareunie.

Pijn bij het vrijen

Dyspareunie is kortgezegd een vorm van pijn bij het vrijen die zowel bij mannen en vrouwen voorkomt. Helaas zijn er een behoorlijk aantal mensen die hier mee rondlopen, maar die dit voor zichzelf houden, wat erg jammer is, omdat dyspareunie in veel gevallen erg goed te behandelen is met bijvoorbeeld de hulp van een bekkenbodemspecialist.

Symptomen en pijntypes

Voor veel mensen is het begrip ‘dyspareunie’ onbekend, zelfs voor sommige mensen die hier aan lijden is de term zelf onbekend. Dyspareunie is een pijn die kan voorkomen voor, tijdens of na het hebben van geslachtsgemeenschap. De pijn kan op verschillende manieren tot uiting komen, als bijvoorbeeld een stekende pijn, een brandende pijn of een scherpe pijn. In welke vorm je hier ook last van hebt, het is zeer vervelend en gelukkig vaak te verhelpen. De pijn vindt in de meeste gevallen plaats tijdens en/of vlak na de penetratie.

Oppervlakkige en diepe dyspareunie

Nu we weten dat er verschillende soorten pijn zijn waarin dyspareunie naar voren kan komen, is het tijd om te kijken naar verschillende soorten. Veel mensen denken dat alleen vrouwen hier last van kunnen hebben, maar ook bij mannen is helaas dyspareunie iets wat voor kan komen. In het algemeen kunnen we onderscheid maken tussen twee vormen van dyspareunie die vanzelfsprekend zijn. De eerste vorm en tevens de vorm waarin dyspareunie het meest bij mannen voorkomt, is de oppervlakkige vorm. Oppervlakkige dyspareunie uit zich in pijn aan de buitenkant van het lichaam. De andere vorm van dyspareunie is, diepe dyspareunie. Deze vorm vindt plaats binnen in het lichaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier het meeste last van hebt tijdens de geslachtsgemeenschap wanneer de penis zich in de vagina bevindt. In het geval van diepe dyspareunie is het goed mogelijk dat andere lichamelijke problemen ten grondslag liggen aan het probleem. In veel gevallen spelen de bekken een belangrijke rol in de oorzaak van de problemen bij vrouwen en is de oplossing vaak te vinden in het leren ontspannen van de bekkenbodem en met enige regelmaat bekkenbodemspieren trainen.

Behandeling van dyspareunie

Zoals gezegd zijn de meeste vormen van dyspareunie erg goed te behandelen en staan deze in de meeste gevallen in direct verband met het al dan niet kunnen ontspannen van de bekkenbodem. De moeilijkste stap voor veel mensen en misschien wel de grootste stap in de behandeling is het bespreekbaar maken van de klachten met je huisarts. De huisarts is in staat om te bepalen of een lichamelijke oorzaak de reden is van jouw dyspareunie of dat er een psychologische reden aan ten grondslag ligt. In het geval van een lichamelijke oorzaak kan de huisarts je tips en of medicatie geven of doorverwijzen naar een specialist, waardoor het vaak na behandeling mogelijk is om weer pijnvrij gemeenschap te hebben. Een bekkenbodemspecialist is als gezegd een veel voorkomende vervolgstap, omdat deze helpt en leert hoe je de bekken het beste kunt ontspannen, waardoor je geen last van pijn hebt tijdens het vrijen. Het kan echter zo zijn dat er geen lichamelijke oorzaak is van dyspareunie maar een psychische, dit kan bijvoorbeeld komen door een traumatische seksuele ervaring uit het verleden. Het is belangrijk om dit ook bij het consult met je huisarts bespreekbaar te maken. Wanneer dit het geval is, verwijst de huisarts je vaak door naar een psycholoog die je hiermee kan helpen en behandelen. Het uiteindelijke eindresultaat in de meeste gevallen is dat jij zonder pijn weer volop kan genieten van de gemeenschap met jouw partner.

Datum: 25 februari 2019